Hevesi Tutkuya Dönüştüren Dört Tekerlekli Özgürlük Aracı: Karavan

Tatil yolculuklarımızda doğanın en güzel yerinde konaklayan bir karavan görünce kendi karavanımıza sahip olacağımız günlerin hayalini kurmaya başlarız. İster sevdiklerimizle ister tek başımıza özgürce yolun bizi götürdüğü yere kadar gitmek isteriz. Keşifle, doğayla ve macerayla beslenen bedenler için bir hevesle başlayan fakat bir tutkuya dönüşen dört tekerlekli bu özgürlük aracı birçok avantajıyla günümüzde oldukça popüler.

Tatili sadece dinlenmek ve yılın stresinden uzaklaşmak olarak tanımlamıyorsanız karavanlar tam da size göre olabilir.  Motokaravan, çekme karavan, alkovenli karavan gibi pek çok çeşide sahip olan karavanlar için seçim yapmadan önce tatilci kimliğinizi belirlemeniz işinizi oldukça kolaylaştıracak.  Unutmamanız gereken şey; B sınıfı ehliyet ile yükü 3500 kilogramı geçmeyen araçları ve 750 kilogramın altında olan çekme karavanları kullanabilirsiniz ancak daha büyük bir hayaliniz varsa otobüslerden dönüştürülmüş karavanları için E sınıfı, kamyonlardan dönüştürülmüş karavanlar içinse C sınıfı ehliyete sahip olmanız gerekiyor.

Geçmişi 15. yüzyıla kadar dayanan karavanlar ilk olarak 1830 yılında ünlü sirk sahiplerinden Antoine Franconi’nin siparişi üzerine Paris’te üretilmiş. Günlük yaşamın rahatlıkla sürdürüldüğü ilk karavanlar bilhassa 19. yüzyılda gezgin tiyatrocular tarafından yepyeni bir görünüme sahip olmuş.  1885 yılında emekli denizci Doktor William Gordon Stables tarafından geliştirilerek inşa edilen ilk lüks karavan nam-ı diğer The Wanderer (Gezgin, Göçebe) Maun ve Akçaağaç malzemeleri kullanılarak yapılmış. 5,5 metre uzunluğundaki The Wanderer, zamanın en iyi yol görünüşüne ve konforuna sahipmiş. Öyle ki bu uzun aracın içinde kitaplık, porselen dolabı ve piyano yerleştirilmiş. İlk yolculuğunu ise Berkshire’dan İskoçya’daki Inverness’e yapmış. Günümüzdeki karavanlar da tıpkı asırlar önce olduğu gibi insanların ihtiyaçlarına göre kolaylıkla tasarlanabiliyor. Karavanlar yaşamsal ihtiyaçlara minimum ölçülerde imkanlar yaratıp yatak, mutfak, duş, tuvalet ve oturma birimi donanımlarıyla motorlu araç standart ölçülerine uygun hareketli yaşam alanlarına dönüştürülebiliyor.

Karavanların en cezbedici özelliği ise hem konforu hem de özgürlüğü aynı anda sunması. Normal araçların giremediği yollarda aracınızı sürebiliyor, bir tesise bağlı kalmak zorunda olmuyor ve yasalar çerçevesinde canınızın istediği yerde konaklayabiliyorsunuz. Yüksek elektrik üretme kapasitesi sayesinde elektronik aletlerinizi rahatlıkla şarj edebiliyorsunuz. En cezbedici yanlarından biri ise kalabalık seyahatlerde bile konforunuzun her zaman en üst seviyede olması. Bazı karavan sahipleri araçlarını yuva olarak tanımlıyor ve tamamen bu gözle tasarlıyor. Kimi karavanlarda televizyondan oyun konsollarına kadar birçok elektronik cihaz bulunurken kimisi de tamamen analog yapıya sahip. Karavanın bir özgürlük aracı olmasının en büyük belirtisi de tam olarak bu. Güncellemeleri dilediğiniz gibi ve tamamen size ait olarak yapabiliyorsunuz.

Karavan sahibi olmak isteyenlerin kafasındaki bir diğer soru da fiyatlar. Karavan fiyatları modeline göre değişkenlik gösteriyor. Sahibinden ikinci el karavanlar önceki kullanıcıların isteklerine göre tasarlandığı için ek maliyetler söz konusu olabilir.  Ekstra masraflarla karşılaşmamak için en ince ayrıntısına kadar araştırmanız gerekebilir. Ya da bunun yerine kendi isteğinize göre dizayn ettireceğiniz bir karavana sahip olabilirsiniz. Türkiye’nin otomotiv sektöründeki çok markalı bayi grubu Arkas Otomotiv Ci̇troën Jumper, Ford Transit Van ve Peugeot Boxer Van modelleri ile yepyeni maceralara yelken açmak isteyenlere yardımcı oluyor. Siz de hayallerinizi gerçekleştirmek için Arkas Otomotiv’in alanında uzman profesyonellerine danışarak en uygun karavanı seçebilir, test sürüşü yapabilir, servis kalitesini yerinde gözlemleyebilirsiniz.