Teknolojinin varlığını ve gelişimini reddetmeden, bireylerin yaşam ve dijital dünya arasında sağlıklı bir denge kurmasına katkı sağlamak ve günlük yaşamda dijital dünya ile aramızdaki mesafeyi korumak gittikçe zorlaşıyor. Akıllı telefon, sosyal medya kullanım alışkanlıklarını yeniden gözden geçirmeyi hatırlamak ve teknolojinin doğru kullanımı konusunda bilinçlenmek artık daha da önemli.
Toplumda bilinçli ve dengeli teknoloji kullanma kültürü oluşturmak, bugün dünyada önemli bir sorun olarak kabul görmeye başlayan, teknolojinin/dijitalin dengeli ve sağlıklı kullanımı için oldukça önemli adımlar atılıyor.
Peki dijital denge neden önemli?
- İnsanların teknoloji ile ilişkisinde gelinen nokta tüm dünyada alarm veriyor ve teknolojiden vazgeçmeden çözüm yolları aranıyor.
- Dijital cihazlarımızla olan ilişkimizde devrilme noktasındayız. Zihnimizi, bedenimizi, ilişkilerimizi koruyarak, dijital dünyayı daha sağlıklı ve bizi mutlu edecek bir şekilde kullanma farkındalığı kazanmak gerekiyor.
- Araştırmalara göre, birçok insan elektronik cihazlarına bağımlı olduklarını giderek daha fazla fark ediyor ve bu bağımlılıktan endişe duyuyor.
- Kullanıcılar yorgun, aşırı ve bilinçsiz kullanımın ekonomiye etkileri var.
- Bugün; bedensel, psikolojik ve zihinsel sağlığımızı olumsuz etkileyen pek çok sorun, hatta toplumsal alandaki bazı sorunlar, artık dijitalin bilinçsiz ve aşırı kullanımıyla ilişkilendiriliyor.
- Yarattığı tüm risklerin yanında dijital kaçınılmaz ve de doğru kullanıldığı daha önce hiç sahip olmadığımız fırsatlar sunuyor.
Peki bunlara bağlı olarak teknolojinin ve dijitalin dengesiz kullanımından doğan evrim geçiren netiket yani internetin görgü kuralları neler hiç düşündünüz mü? Gelin bir de teknoloji kullanımında modern çağda sosyal hayatımıza kılavuzluk eden adabı muaşeret kuralları nasıl değişti ve nelere dikkat etmeliyiz hep birlikte inceleyelim…
- Toplum karşısında kendinize yakıştırdığınız tavrı, internetin sanal ortamında da sürdürün, kimliğinizi saklayabileceğinizi umarak gerçek yaşamınızda benimsemediğiniz davranışları sergilemeyin.
- Düşüncelerinizi dile getirirken olumlu yaklaşmanın ve nazik bir ifade kullanmanın sağduyunun gereği olduğunu hatırlayın.
- Tartışmaların özelleşmesine ve kişiselleşmesine yol açmayın.
- İnsanları duygusal yönden zedeleyici ve rahatsız edici iletilerin yayılmasına olanak vermeyin.
- Kişilerin istemleri dışında iletiler alarak rahatsız olmalarını elinizden geldiğince önleyin, buna neden olmayın.
- Size gelen bir maili, başkasına aktarmak istediğinizde, bu iletiyi size gönderenin bunu isteyip istemediğinden emin olun. Anlamsız İletiler Göndermeyin
- İletişim kurarken, anlamsız sayılacak gereksiz iletiler göndermeyin.
- Bilgilendirmek ve gelişmelerden haberdar etmek için sürekli bir elektronik bülten göndermek istediğinizde, gönderdiğiniz kişinin bu dağıtım ya da duyuru listesinde kalıp kalmama isteğini ilk duyurunuzda belirtebilmesini sağlayın, kalma isteğini belirtmeyenleri bir daha rahatsız etmeyin.
- Bir web sitesinde yer alan uzunca bir metin ya da belgeyi e-posta ekinde göndermeyin, bu metin ya da belgenin adresini ve konusunu belirtip, buraya erişilip bakılabilmesi için sanal adresini vermekle yetinin.
- İleti trafiğini yoğunlaştıran gönderimlerde bulunanları uyarın, ısrarcı olanlara karşı alınması gereken yasal önlemlerin oluşmasına katkı yapın ve yaptırımların uygulanmasına destek olun.
- Açık kimliğinizi, geçerli bir gerekçeniz olmadıkça gizlemeyin.
Kimliğin önem taşımadığı durumlarda görüş ve düşüncelerinizi anonim olarak açıklamayı uygun buluyorsanız bunu kötüye kullanmadan özenli yapın.
Her zaman yanıtladığınız iletinin konu başlığını koruyarak yanıt verin.
Ne demek istiyorsanız ona karşılık olan, yanlış anlaşılmalara yol açmayacak düz ve yalın deyişlerle düşüncelerinizi aktarmaya çalışın. Israrcı Olmayın - Özellikle tartışma listelerinde daha önce değinilmiş konuları ek bir katkıya yol açmayacaksa üstelemeyin, ortaya çıkmış bir sonucu görmemezliğe gelerek kendi düşüncenizi kabul ettirmede ısrarcı olmayın.
- Gereksiz yere büyük harfler ile yazışmaktan, sık sık özel simgeler kullanmaktan, esprili ya da alaycı anlatımlardan kaçının.
- İyelik haklarını zedelememeye özen gösterin, başkasının veri kaynaklarını, düşüncelerini ve yazılımlarını kendinizinmiş gibi sahiplenmeye kalkışmayın.
- Başkalarının kişilik haklarına ve özel yaşamına saygılı olarak kişilerle ilgili karalayıcı yorumlarda bulunmayın.
- İnternet ortamının sağladığı olanakların yasadışı biçimde insanlara zarar verme, başkalarının işlerini engelleme, gizli ve kişisel bilgilerini ele geçirip yararlanma, her türlü sahtekarlık, yolsuzluk, dolandırıcılık ya da hırsızlık gibi kötü amaçlı kullanımına yol açmayın ve göz yummayın.
- Kendinizin ya da temsilcisi olduğunuz ürün ve hizmetlerin reklamını yapmayın.
Güvenlik zedeleyici ve bozucu girişimlere karşı alınması gereken önlemlere uymaya özen gösterin, bu konuda bir kuşku duyduğunuzda doğrudan internet servis sağlayıcınıza ya da kurum sorumlunuza durumu bildirerek, önlem alınmasına yardımcı olun.