Adına Şarkılar Boşuna Yazılmadı: Bodrum / Sinan Hamamsarılar

Eski adı Halikarnas, bizim bildiğimiz adıyla Bodrum. Lidyalıları gördü, Persleri gördü, Karia kenti oldu, Büyük İskender kuşattı, Rodos şövalyelerine bağlandı, Kanuni Sultan Süleyman Rodos’u alınca Türkleştirme başladı ve günümüze kadar pek çok hikâye, anı, tarihi iz biriktirdi. Öyle düşünün ki Dünyanın Yedi Harikası’ndan biri olan Mozole, Londra’daki British Museum’a kaçırılana kadar buradaydı.

Bir o Bodrum var, benim “Bodrum’un ilk dönemi” dediğim. Sadece okuyabildiğimiz ve kalıntılarını bile kolay kolay göremediğimiz, Bodrum’un kayıp dönemi. Neler yaşandı, neler gördü Bodrum, tam olarak bilmiyoruz. Koylarında süngercilikle uğraşan kaç kişi vardı? En büyük çipurayı kim tutmuştu? Kos’tan eskiden de Turgutreis’e alışverişe gelirler miydi? Herodot ve onun arkasından gelenler bize ne de az anlatabilmişler memleketini. Ya da anlatmış da biz mi sahip çıkamamışız yazdıklarına?

Bir “en güzel zamanı” dediğim, Osmanlı’nın son köklü ailelerinden Şakir Paşa Ailesi’nin Cevat Şakir Kabaağaçlı’nın da mavi turlarla dibine kadar keyifle yaşadığı dönemden başlayarak MFÖ’nün şarkısına yakışan Bodrum var. O Bodrum’u bazılarımız gördü, içinde hissetti, en temiz ve en sakin dönemlerinde geceleri dostlarla sabahlara kadar güldü, eğlendi. Masmavi koylarından çıkarken açıldı yelkenler ve gece sofralarda soluksuzca söylendi Egeli türküler…

Son olarak yeni neslin gördüğü “şimdinin Bodrum’u” var. Yeni tanıyanları hâlâ kendine hayran bırakan ama eskilerin küçük balıkçı kasabasından eser kalmayan, artık küçük bir şehre dönüşmüş Bodrum… Yazının başında içli ve sitemli olsam da Torba kavşağını aşıp, Yokuşbaşı’na gelip kaleyi gördüğümde her seferinde “ohhh be” diyorum. Çünkü biliyorum, Bodrum’da hâlâ yapılacak ve görülecek sayısız şey var.

Şimdinin Bodrum’unda şunları yapıp kendinizi keyifte hissedebilirsiniz:

  • Sabah Gümüşlük Limon’da kahvaltı etmeyi unutmayın. Off Gümüşlük’ün de kahvaltısı dillere destandır. Eğer daha bağ bahçe kahvaltısı istiyorsanız istikamet Yalıkavak! Havva Ana ya da Asmalı Çardak en bilinen yerler.
  • Öğlen öncesi kitap okuyup ağaçların altında oturmak için Zai’ye. Bahçeli bir yaşam alanı olan Zai hem kitapçı hem kafe hem restoran hem etkinlik alanı hem de atölye alanı. 2019’da Bodrum kahve festivali de burada yapılmıştı.
  • Öğlen olunca hadi denize! Bodrum’da 2020’nin en popüler plajları The Edition Otel, yeni açılan Buddha Bar Beach, her zaman en sakinlerden olan Kempinski Hotel Barbaros Bay, 2020 Temmuz’unda açılan Villa Azur, Türkbükü’nün en klasiklerinden Divan.
  • Özellikle cumartesi günü “sahiller kalabalık olur, başka bir şeyler yapayım” dereniz Turgutreis pazarında keyifli bir tur atabilirsiniz. Özellikle yerel üreticilerin ürünlerini de bulabileceğiniz alanda gambilya alıp favasını evde denemenizi şiddetle tavsiye ederim. Turgutreis sonrası ise Kısmet Lokantası’nda mis gibi bir esnaf lokantası yemeğine kimse hayır demeyecektir.
  • Sünger’de ya da Arka’da yenilecek bir pizzaya da kimse hayır demez diye tahmin ediyorum.
  • Bir de deniz ürünleri restoranları ve meyhaneler ligi durumu var. Her sene şampiyonu değişse de herkesin gönlünde yatan bir aslan olduğu da tartışmasız bir gerçek. Hepsini bir nefeste sayacak olursak Memedof ve Sait en bilinenler, Gemibaşı ve Terzi Mustafa en sıcak ortamlılar, Mimoza ve Orfoz en havalılar, Reana ve Ayana Mes en kupon yerler.
  • Eğer şık bir akşam yemeği yemek isterseniz de Kurochan by IOKI, Mandarin Oriental şahane bir sushi restoranı olarak, Edition’ın içindeki Morena Akdeniz mutfağı restoranı olarak, Serafina Mare İtalyan restoranı olarak, Maçakızı ise her zamanki bilindik “Maçakızı” havasıyla öne çıkıyor.
  • Kişisel önerimi soracak olursanız birer akşamınızı Bitez’de Bağarası’na, bir akşamınızı Sinan Bey Çiftliği’ne, bir akşamınızı da sakatat kraliçesi olarak adlandırabileceğim Pelin Dumanlı’nın foodrum’unda şef masası yemeği rezervasyonu yaptırın.
  • Ha La Bodrum’da mürverli içeceklerinden deneyip akşam Savra Bitez’de konserlere katılın.

2020 yılında pandemi sebebiyle Bodrum’da gece hayatı yaşanamayacağı için gündüzler uzun olacağından yakın uzaklarda yapılabilecek birkaç aktiviteye göz atabilirsiniz.

Yakın uzağında;

  • Bodrum merkez limandan tekne kiralayıp koylarda denize girin.
  • Euromus antik kentini ziyaret edin.
  • Aydın’da pide turu yapın.
  • Akyaka’da rüzgâr sörfü öğrenin.
  • Kos, Kalimnos ya da Leros adalarına günübirlik tur yapın.
  • Güvercinlik yakınındaki tuzlakta kuş gözlemi yapın ve flamingoları izleyin.
  • Dalış yapıp C-47 Dakota tipi batık uçakla poz verin.
  • Karia yolunun Bodrum ayağında yürüyün.