Araç Alırken Dikkat Edilmesi Gereken Kriterler

Araç alırken bazı parametreleri göz ardı etmemek gerekiyor. İkinci el ya da sıfır araç satın alırken dikkat edilecek bazı temel hususlar, alıcılar açısından gelecekte sorun yaşanmaması için büyük önem taşıyor. Arkas Otomotiv uzmanları, bu konudaki önerilerini ve bazı temel stratejileri Arkas News okuyucuları için değerlendirdi… 

İster sıfır ister ikinci el araç almak istiyor olun, daima en kârlı alışverişi yapmak istersiniz. Bu nedenle de araç almak için en uygun zamanın hangisi olduğunu bilmeniz gerekir. Ne zaman araç almalı, 2. el araç hangi ayda alınır gibi soruların cevapları hem mevsimsel hem dönemsel koşullara göre farklılık gösterir. Çünkü sıfır kilometre ya da ikinci el araç satın almak için en uygun zaman, bazı sosyo-ekonomik parametrelere göre belirlenebilir.

Piyasa değerini belirleyen bu parametreler, sahibinden satılık araç ile diğer platformlar üzerinden satılan arabalar için ortak etki yaratabiliyor.

“Hangi ayda araç almak lazım?” sorusunun cevabını merak edenler için genel olarak otomotiv piyasasının aylara göre ritminden bahsedebiliriz:

Ocak ve şubat aylarında araç kampanyaları devam ettiği için piyasa hareketlidir. Bu süre içerisinde uygun kampanyalar değerlendirilebilir.

Hem alımlarda hem de satışlarda en canlı aylar mart, nisan ve mayıstır.
Yazın bitişine denk gelen eylül ayında araç piyasasında büyük bir hareketlilik yaşanır ve ekim ayında da bu canlılığın etkileri görebiliriz.

Yıl sonu araç kampanyaları kasım ve aralık aylarında yapılır. Fakat yeni modellerin yakında çıkacak olması nedeniyle bu aylar aynı zamanda bir bekleyiş dönemi olarak da geçebilir. Örneğin 2020’de kasa değiştirecek araçların hangileri olacağını bekleyen büyük bir kesim bulunuyor.

İkinci El Araç Almak İçin En Uygun Zaman

Sıfır araç piyasasındaki kur değişimlerinden yeni kampanyalara kadar ikinci el araç piyasasındaki fiyatları belirleyen faktörler çok çeşitlidir. Ayrıca piyasa koşulları dönemsel ve günlük hareketlerden etkileniyor olsa da sizin ne zaman bir araca ihtiyacınızın olduğu da önemli bir parametredir.

Avantajlı fiyatlarla ikinci el araç satın almak istiyorsanız acele etmeyin ve ikinci el otomobil piyasasını dikkatle inceleyin. Özellikle bulunduğumuz pandemi koşullarında  sıfır araç tedariğinde yaşanan sıkıntılar 2. el araç piyasa koşullarında büyük değişimlere neden olmakta. Fakat acilen bir otomobile ihtiyacınız varsa piyasa koşullarını incelemeniz size fayda sağlamayabilir. “Benim acelem yok, en doğru zamanı bekleyebilirim.” diyorsanız ikinci el araç almak için en uygun dönemlere dair ipuçlarımızı inceleyebilirsiniz.

  • Bayram öncesi dönemler genellikle insanların en az bir haftalık seyahat planı yaptıkları ve bu sebeple de araca ihtiyaç duydukları özel zamanlardır. Bayram öncesi dönem; ziyaretlere yeni aracı ile gitmek isteyenlerin, bayram tatiline kendi aracıyla çıkmak isteyenlerin ve tatilden dönerken yanında getireceği eşyaları hava yoluyla ya da otobüsle taşımanın güçlüğünü hesaba katanların ikinci el piyasasına yöneldiği dönemdir. Yani otomotiv piyasasında fiyatlar, talebin artmasıyla yükselebilir. Bu yüzden bayram sonrası dönemlerin araç almak için uygun zamanlar olduğunu söyleyebiliriz.
  • İkinci el otomotiv piyasası dönem dönem yapılan vergi indirimlerinden de etkilenir. Bu indirimler, yürürlüğe girmelerinden yaklaşık iki hafta sonra piyasaya yansımaya başlar. Uygun fiyatla ikinci el araç almak için söz konusu indirimleri takip edebilirsiniz.
  • Kesin bir sonuç vermemekle birlikte yıllar bazında yapılan istatistikler gösteriyor ki ülkemizde ocak-nisan arası dönem ikinci el piyasası biraz durgunlaşıyor. Dolayısıyla bu ay aralığı, avantajlı fiyatlarla ikinci el araç almanın daha fazla mümkün olduğu bir dönem sayılabilir.
  • Yine otomotiv sektörünün uzun yıllar deneyimlediği üzere zorlu hava şartlarının olduğu dönemlerde de ikinci el piyasasında bir durgunluk yaşanır. Bu dönemlerde araç satışı azaldığı için acil satış yapmak isteyen satıcılardan uygun fiyatla ikinci el araç almak daha fazla mümkün olabilir.
  • Bir diğer görüşe göre ise 2. el araç almak için en iyi zaman yaz ya da sömestir tatili dönüşüdür. Genellikle aileler çocukları ile daha çok vakit geçirdiği için araç piyasasında durgunluk yaşanabiliyor. Bu nedenle de ikinci el araçlar daha ucuza satılabiliyor.

Fiyatlar Piyasa Koşullarından Etkilenir mi?

İkinci el otomobil satışını 4 büyük il ve 9 noktada  sunan Arkas Otomotiv tüm otomobiller için piyasa koşullarını analiz eder. Böylece ikinci el araç alışverişi çok daha iyi koşullarda yapmış olursunuz.

Araç Alırken Etrafınızdan Duyduklarınız Ne Kadar Doğru?

Araç alımlarında, “Eski kasa sıfır araç almayıp yeni kasayı beklemek gerekli”, “Eski kasa değer kaybeder”, “Yeni kasa yeni teknoloji demek. Eski kasanın teknolojisi kötü olur” gibi inanışlar vardır. Peki, bunlar doğru mudur?

Eski Kasa Araç Alınır mı?

Yeni kasadan hemen önce çıkan eski kasa araç modelleri, cazip araç kampanyalarıyla satışa sunulur. Yeni kasalar ise zamlı fiyatlarla satışa çıkarılır. Bu daha çok tasarımla ilgilidir. Teknolojik donanımlar ya da motor seçenekleri de bu fiyatta etkili olabilir; ama yeni kasanın daha pahalı olmasındaki genel sebep, tasarımdaki değişikliktir. Yani eski kasanın son modelinin teknik ve donanımsal açıdan sorunlu olduğu inancı yanlıştır. Bu nedenle de araç almak isteyenler için eski kasalar oldukça makuldür.

Faiz Düşünce Kredi ile Araç Almak Mantıklı mı?

Faizlerle birlikte araç kredisindeki düşüşler de araç alırken dikkat edilen etkenlerdir. Genellikle faizler ve araç fiyatları arasında ters orantı vardır. Faizler düşünce araç fiyatları yükselir. Bu da aracın toplam tutarında pek bir değişiklik olmayacağı anlamına gelir.

“En İyi Araç Modelleri” Tanımı Doğru mu?

Bazı araçlar performansları, bazıları düşük yakıt tüketimi, bazıları geniş bagaj hacimleri, bazıları ise düşük fiyatları ile ön plana çıkar. Bir araç bu ve bunun gibi tüm özelliklere aynı anda sahip olamaz. Önemli olan bu değerlerin çoğunu bünyesinde bulunduran ve sizin önceliklerinize hitap eden aracı seçmektir.

İkinci El Araç Vergilerinde Nelere Dikkat Edilmeli?

Ucuza araç almak isteyen kişilerin ikinci el araç alırken dikkat etmesi gereken en önemli konular arasında vergiler yer almaktadır. Her yıl ocak ve temmuz aylarında iki taksit şeklinde Motorlu Taşıtlar Vergisi (MTV) ödenir. Bu nedenle araç alacak kişiler için “Araç ne zaman alınır?” sorusunun cevabı bu ayların hemen peşinden gelen şubat ve ağustostur. Böylece yeni aldığınız araç için MTV ödemesi yapmanıza gerek kalmaz.