“Hayat Başarısı Fırtınaların Durmasını Beklemek Değil, Yağmur Altında Dans Etmeyi Öğrenmek Demektir”

Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Denizcilik Fakültesi’nin mezuniyet törenine online oturumla katılarak öğrencilere seslenen Arkas Holding Yönetim Kurulu Başkanı Lucien Arkas, son dönemde adaptasyon ve inovasyon konusunun daha çok önem kazandığını belirtti. Arkas, gelecekte başarılı olabilmek için uyum, teknik beceri, yaratıcılık ve eleştirel düşünme gibi kişisel yeteneklerin geliştirilmesi gerektiğini vurgulayarak DEÜ ile geçmişe dayalı güçlü iş birliğini anlattı.

DEÜ Denizcilik Fakültesi 2019-2020 Eğitim-Öğretim Yılı’nın mezuniyet töreni online platform üzerinden yapıldı. Fakültedeki dört bölümden 200 öğrenci mezun oldu. Törenin onur konuğu olan Arkas Holding Yönetim Kurulu Başkanı Lucien Arkas, önceki yıllardan farklı olarak pandemi nedeniyle eğitim-öğretim yılının bir kısmını yüz yüze bir bölümünün de uzaktan eğitim yoluyla tamamlayan gençlere önemli mesajlar verdi. Arkas, “Mezuniyet töreniniz ile ilgili başka hayalleriniz ve planlarınız varken bugün online bir buluşma ve kutlama gerçekleştiriyoruz. Bugün geleceğinize dair öneriler vermem bekleniyor ama hayatın kendisi size mezuniyet yılınızda en önemli mesajı veriyor. Her şartta en güçlü kasınız “adaptasyon” ve yeni sistemler yaratıp uygulayabilmek olmalı diyor. Çünkü ezberler bozuldu, yeni dünya düzeni kuruluyor. Bu, tüm dünya ve istisnasız tüm sektörler için geçerli” dedi. Lucien Arkas, uyum ile ilgili olarak Romalı ünlü düşünür Seneca’yı hatırlatarak konuşmasını şöyle sürdürdü:  “Adaptasyon konusunda yöneticilerimizle de sık sık paylaştığım Seneca’nın sevdiğim sözünü tekrar etmek istiyorum: “Hayat başarısı fırtınaların durmasını beklemek değil, yağmur altında dans etmeyi öğrenmek demektir”.

Başarılı Olabilmek İçin…

Arkas Holding Yönetim Kurulu Başkanı Lucien Arkas, yeni dünya düzeninde başarılı olmak için gereken yetkinlikleri de anlatarak; uyum yeteneğine (adaptasyon) ek olarak teknoloji becerisi, yaratıcılık ve inovasyon, eleştirel düşünme, veri okur yazarlığı, kodlama ve yazılım öğrenme, duygusal zeka ve liderlik şeklinde sıraladı.

Özel Sektör-Üniversite İş Birliği

Arkas, öğrencileri mezuniyete taşıyan akademik kadroyu ve emeği geçenleri kutlayarak, DEÜ Denizcilik Fakültesi’nin Türkiye’de denizcilik ve lojistik ile ilgili tüm bölümleri bünyesinde bulunduran yegane kurum olduğunu ifade etti ve eğitim alanındaki iş birliklerine değindi:

“İş birliğimiz kapsamında ağırlıkla pratik eğitimlerinizi desteklemeye gayret ettik. Çünkü denizcilikte teorik eğitimi çok iyi bir pratik eğitimle desteklemek çok önemlidir. Gemi Makineleri İşletme Mühendisliği bölümü Arkas’ın desteğiyle açıldı ve ayrıca 2007 yılında uygulama deneyimlerinizi artırmak amacıyla gemi ana makinesi ve makine ekipmanlarının yer aldığı Uygulama Merkezi’ni açtık. 10-15 sene önce, Deniz Eğitiminden nerede ise hemen hiç Mühendis mezuniyeti olmuyordu ve sektörün çok önemli bir eksikliğiydi. Bu amaçla diğer makine fakültelerinden mezun olan, iş arayan gençlere 2008 ve 2010 arasında verdiğimiz intibak eğitimlerinde 50’ye yakın öğrenciyi başarılı bir şekilde mezun ettik. Şimdi o mezunlardan, 10’u baş mühendis olmak üzere 24 mühendis hâlâ çok başarılı bir şekilde çalışıyor”.

Simülasyonla Eğitimde Dünyada Bir İlk

Dokuz Eylül-Türk Hava Yolları ve Arkas iş birliği ile dünyada ilk defa Gemi Kaptanları için simülatörde “Acil Durum Eğitimleri”ne başladıklarını da kaydeden Lucien Arkas, Dokuz Eylül Üniversitesi’nin simülatör eğitimlerinde Türkiye’nin en iyi üniversitesi olduğunu belirtirken, Arkas filosunun da sigortacıların ifadesi ile Avrupa’nın en az kaza yaşayan şirketlerinden biri haline geldiğine işaret etti. Arkas, staj ve iş imkanları konusunda iş birliklerinin süreceğini söyledi.