Benimle Dans Etmeye Cesaretin Var mı? / Orkide Horasan

Pandemi döneminde evde kalmanın getirdiği bazı endişeler sonrasında Yeni Normal’e geçişle birlikte kendimizle ilgili almamız gereken bir takım kararlar ve fırsatlar olabilir. İçsel sorgulama, korku ve endişenin artması, çaresiz hissetme gibi durumları deneyimlerken; iç kaynaklarımızı ortaya çıkarmak, gerçek potansiyelimizi keşfetmek, bizim için gerçekten neyin değerli olduğunu anlamak bir çıkış yolu ya da fırsat oluşturabilir. Arkas Akademi buradan hareketle “İç Denizimize Yolculuk Koçluk Programı”nı uyguluyor.  Bu kapsamda Arkas News’ta her yeni sayısının konuşmacı köşesinde iç koçun mesajlarına yer verecek. İlk olarak Orkide Horasan’ın “Benimle Dans Etmeye Cesaretin Var mı?” başlıklı yazısını sizlerle buluşturuyoruz.

“Yıllardan 2000… Mülkiye’nin finans bölümünden mezun olur olmaz, büyük bir holdingin yeni satın aldığı  Tansaş Perakende şirketinde, son derece  havalı bir bölüm olan Yatırımcı İlişkileri ve Stratejik Planlama bölümünde uzman yardımcısı statüsünde çalışmaya başladım. Gerek ekip arkadaşlarım, gerekse de yöneticilerim başarı odaklı, hırslı, rekabetçi ve oldukça girişimci kişilerdi. Şirketin kalbi olarak nitelendirilen, maddi imkanların oldukça iyi olduğu, herkesin girmek için can attığı bu bölümde, ancak iki yıl çalışabildim. Çünkü amacımın bu olmadığını hissedebiliyordum, tatmin seviyem düşüktü, mutsuz ve de huzursuzdum.

O zamanlar koçluk kavramının çok yeni parlamaya başladığı yıllardı. Bir arkadaşım koçluk yolunda ciddi ilerleme kaydetmeye başlamış, yurt dışında alması gereken tüm eğitimlerini tamamlamış, eşine dostuna koçluk yaparak deneyim kazanmaya çalışıyordu. İşte benim de bu özel meslek ile tanışmam, 18 yıl öncesine, sevgili dostum Kaan’ ın benimle yaptığı bir saatlik görüşme sonrasında hayatımın anlamını aramaya başlamasına dayanır. Kendisi ile ardı ardına yaptığımız görüşmeler sonucunda, finans kariyerimi bırakıp, o zamanlar yeni kurulmakta olan İnsan Kaynakları departmanında çalışmaya karar verip daha sonra hayatımın zirvesini yaşadığım o günleri asla unutamam. Peki ne yapmıştı Kaan bana? Sihir değildi yaptığı, dert ortaklığı değildi, akıl hocalığı ya da terapi de değildi; bambaşka birşeydi. Sadece kelimelerimi değil, kelimelerimin arkasında gizlenenleri, hatta kelimelerimin arasındaki boşlukları dinlemişti. Sesimde, enerjimde ve duygularımdaki çelişkileri ortaya çıkarmış, iç dünyam ile keşif yolculuğumda, bana harika bir tercüman olmuştu. O dönemde gösterdiğim cesaret sonucu, hayatımın değişim yılları başlamış, hayallerime, istek ve özlemlerime ulaşıyor olduğumu hissetmiştim. Yine o günlerde karar vermiştim; yaşantımda bu kadar önemli bir etkisi olan koçluk şapkasını zamanı geldiğinde ben de mutlaka takacak, masanın diğer yönünü de deneyimleyecektim.

Gerekli eğitimleri 2012 yılında alarak, koç olma yolunda ilerlemeye, çeşitli sosyal sorumluluk projelerinde gönüllü olarak yer almaya, kişilerin istedikleri şeyleri keşfetmelerine, netleşmelerine, ürettikleri çözüm ve stratejileri ortaya çıkartmalarına yardımcı olmaya başladım.

Yaşamında iyiye yönelik değişim yapmak isteyen, potansiyelini eyleme geçirmek isteyen, amacı için çalışmaya ve risk almaya hazır olan herkes koç ile çalışabilir. İyi bir koç; problemlerin çözülmesi veya geliştirilmesi gereken faktörler konusunda neler yapılması gerektiğini hazır olarak sunan değil, çözümü doğru sorular sorarak kişinin bulmasını sağlayan, farklı bakış açıları yakalamasını ve davranışsal becerilerini geliştirmesini sağlayan bir yol arkadaşıdır. Genel anlamda koç ile çalışan kişiler; hayatlarında değişimin ortaya çıktığını, motivasyonlarının arttığını, potansiyellerini daha doğru kullanmaya başladıklarını, değerlerinin farkına vardıklarını, farkındalıklarının yükseldiğini, farklı bakış açıları kazandıklarını ve hedefledikleri yolda yürümeleri için desteklendiklerini belirtirler.

Dünyamızı dönüştürmek için sihre ihtiyacımız yok. Çünkü ihtiyacımız olan tüm gücü zaten kendi içimizde taşıyoruz. Yaşamınızda iyiye yönelik değişim yapmak istiyorsanız, potansiyelinizi eyleme geçirmek niyetindeyseniz, amacınız için çalışmaya ve risk almaya hazırsanız işte bir profesyonel koç ile yol arkadaşlığı yapmanızın, onun sizinle dans ederek kendinizi keşfetmenize fırsat vermenizin tam zamanı…”