Arkas Bilsem Yeni Yerinde Hizmet Vermeye Devam Ediyor

Arkas Bilim ve Sanat Merkezi, 2020-2021 dönemi itibariyle Arkas Narlıdere Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nin bahçesinde yer alan ek binada hizmet vermeye başladı.

Arkas Holding, sosyal sorumluluk alanlarının başında gelen eğitim konusundaki vizyonu ve  yeni işbirlikleri ile değerli çalışmalar gerçekleştirmeye devam ediyor. Orion Eğitim Vakfı’na ait okullar ve Özel İtalyan Ana ve İlkokulu’nun yönetimini sürdüren Arkas, denizcilik ve lojistik sektörüne teknik uzmanlık kazanmış ara elemanlar yetiştirmek amacıyla da 2015 yılında Arkas Narlıdere Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’ni hizmete açmıştı. Lisenin arazisinde yer alan ek bina ise 2020-2021 dönemi itibariyle, Arkas BİLSEM olarak eğitime hizmet vermeye başladı.

Daha önce uzun yıllar Narlıdere Limanreis Mahallesi’nde bulunan ve yine bir hayırseverin ailesince tahsis edilen binada hizmet veren Narlıdere BİLSEM için, fiziksel olarak kapasitesinin yetersiz kalması üzerine yeni bina arayışına girildi. Bu kapsamda Arkas’ın Milli Eğitim Bakanlığı ile yaptığı sözleşme ile Arkas Narlıdere Mesleki ve Teknik Lisesi arazisindeki ek bina, Arkas BİLSEM olarak 2020-2021 dönemi itibariyle eğitime hizmet vermeye başladı. Merkezde halen 2. sınıftan 12. sınıfa kadar yaklaşık 600 öğrenci bulunuyor.

BİLSEM’ler, örgün eğitim kurumlarına devam eden ve genel yetenek (zihinsel), görsel sanatlar veya müzik alanında özel yetenekli olduğu uzmanlar tarafından tanımlanan öğrencilere, yeteneklerini geliştirmeleri için imkân sağlayan, okul saatleri dışında destek eğitimi vermek üzere açılmış olan bağımsız özel eğitim kurumlarıdır.

Eğitimin ücretsiz olduğu merkezlerde 2. sınıftan 12. sınıfa kadar öğrenciler eğitim alabiliyor. Hangi sınıf seviyelerinden öğrenci alınacağı, her yıl Bakanlıkça belirlenmekte, öğrencilerin seçilmesine yönelik her yıl yapılan genel tarama sınavına, okullarındaki sınıf öğretmenleri tarafından aday gösterilen öğrenciler katılıyor.

130 üzeri üstün zekalı ve özel yetenekli öğrencilerin eğitim aldığı BİLSEM’lerde sınıf geçme, not alma, karne alma vb. uygulamalar bulunmuyor; bunun yerine süreç odaklı, proje tabanlı öğrenme modeliyle eğitim veriliyor.

Arkas BİLSEM, Gerçekleştirdiği Projelerle Adını Tüm Türkiye’ye Duyurdu

İzmir Kalkınma Ajansı’nın “Sosyal Uyumun Geliştirilmesine Yönelik Küçük Ölçekli Altyapı Mali Destek Programı” çağrısı kapsamında desteklenen ve tamamlanmak üzere olan “Özel Yetenek Güçlü Gelecek” projesi kapsamında 16 laboratuvar kuruldu. Bu proje ile Merkez’de özel yetenekli öğrencileri farklılaştırılmış öğretim programları ile eğitme imkânı sağlayan donanım ve alt yapı oluşturuldu. Ayrıca Arkas BİLSEM’e bağlı olan 14 ilçedeki 481 okulun yönetici ve öğretmenleri ile özel yetenekli çocukların ailelerine özel yetenekli çocuklarla ilgili farkındalık eğitimleri verildi.

Bir diğer proje ise, TÜBİTAK 4007 Bilim Şenlikleri Destekleme Programı kapsamında geçtiğimiz yıl gerçekleştirildi. İzmir’deki okullar içerisinden kabul edilen tek 4007 projesi olan “Doğada Çocuk, Teknoloji İle Çocuk” isimli proje ile ekim ayının ilk haftasında 10 farklı üniversiteden akademisyenler tarafından Narlıdere Demokrasi meydanında iki gün boyunca atölye çalışmaları gerçekleştirildi.

Erasmus+ programı kapsamında ise Arkas Bilsem, “Geleceği Yakala” başlıklı bir KA101 Okul Eğitimi projesinde yer aldı. “Okul Eğitimi için Stratejik Ortaklıklar faaliyeti (KA229 ve KA201)” kapsamında dahil olduğu 3 yeni Erasmus+ projesi de kabul edildi.