Ay Köyü’ne Doğru…

İnsanlık, ay macerasında yeni bir sayfa açıyor. Amerikan Havacılık ve Uzay Dairesi’nin (NASA) insanlı Ay yolculuğu projesi Artemis için görevlendirileceği 18 kişilik ekibi duyurmasının ardından Ay’da kalacak ilk astronatların barınma alanlarına ilişkin detaylar da netleşiyor. Avrupa Uzay Ajansı (ESA) Ay’da yaşayacak ilk astronotların yerleşim birimlerine ilişkin açıklama yaptı. Açıklamada tasarlanan evlerin görüntülerine de yer verildi. Yapıların  Ay toprağından üretilecek tuğlalarla korunması hedefleniyor.

Uzayın bilinmeyenleri insanı cezbetmeye devam ederken, koloni kurma fikirleri ile ilgili somut adımlar da atılmaya başlandı. NASA, 2024’e kadar Ay’a bir kadın ve bir erkek göndereceğini taahhüt ederek Artemis adlı uzay görevine uygun gördüğü 18 astronotun adını da duyurdu. Söz konusu görevin bir kısmı, Ay’da sürdürülebilir bir koloni inşa etmeyi içeriyor. Avrupa Uzay Ajansı (ESA) da Ay’da yaşayacak ilk astronotların evlerinin olası tasarımlarının görsellerini yayınladı. ESA’da danışman olan Aidan Cowley konuya ilişkin bir değerlendirme yaptı. Astronotların yaşayacağı silindir şeklindeki yapıların on yıl içinde inşa edilmeye başlanacağını ifade eden Cowley, radyasyona karşı koruyucu tuğlalar yapmak için pudra şekeri kadar ince olan Ay toprağı regoliti kullanılmasının planlandığını belirtti.

Ay toprağının üst katmanı kullanılarak yapılan tuğlalar, güneşte pişirilmeye bırakılmadan önce robotlar tarafından toplanacak ve 3D yazıcılarla tuğlaya dönüştürülecek. Astronotlar, görevlerinin ilk birkaç yılında mobil habitatlarda yaşayacaklar. Daha kalıcı bir üs ise buz ihtiha eden ‘Shackleton’ kraterinin yakınında kurulacak. Bu kraterin Ay’ın sürekli güneş ışığı olan güney kutbunda olduğu ifade ediliyor.

Ay’da kurulacak koloniye ‘Ay Köyü’ adını veren ESA Genel Müdürü Jan Wörner ise konuyla ilgili şöyle konuştu: “Niyetim, Ay’da kalıcı bir baz istasyonu kurmak. Bunun anlamı, farklı üye devletler için, dünyanın farklı ülkeleri için açık bir istasyon”.

Uzaya ilk insanlı uçuşu 1961 yılında Sovyet kozmonot Yuri Gagarin, Vostok-1 adlı kapsül ile yapmış ve Dünya’nın etrafını 1 kez dolanmıştı.  21 Temmuz 1969’da ise ABD’li astronotlar Neil Armstrong, Buzz Aldrin ve Michael Collins’i taşıyan “Apollo 11” uzay mekiği Ay yüzeyine iniş yapmış, Armstrong, Ay’a ayak basan ilk insan olmuştu.

Kaynaklar
CUMHURİYET (2020), Avrupa Uzay Ajansı paylaştı: Ay’da inşa edilecek evler
https://www.cumhuriyet.com.tr/haber/avrupa-uzay-ajansi-ayda-insa-edilecek-evleri-paylasti-1798515
TRT HABER (2019), İnsanlığın Uzay Macerası,
https://www.trthaber.com/haber/bilim-teknoloji/insanligin-uzay-macerasi-411679.html
HÜRRİYET (2020), İşte Ay’a inşa edilecek evler: İlk kez görüntülendi
https://www.hurriyet.com.tr/galeri-iste-aya-insa-edilecek-evler-ilk-kez-goruntulendi-41688112
INDIPENDENT (2020), Avrupa Uzay Ajansı, Ay’da inşa edilecek evleri görselleriyle açıkladı
https://www.indyturk.com/node/285316/bi%CC%87li%CC%87m/avrupa-uzay-ajans%C4%B1-ayda-in%C5%9Fa-edilecek-evleri-g%C3%B6rselleriyle-a%C3%A7%C4%B1klad%C4%B1
NTV (2020), Avrupa Uzay Ajansı, Ay’da inşa edilecek evleri paylaştı
https://www.ntv.com.tr/galeri/teknoloji/avrupa-uzay-ajansi-ayda-insa-edilecek-evleri-paylasti,WnCsfHqPX0qFexaVUQfdWQ/tPRBzsd2c0qRel2atwisGw