Tarihten Günümüze Toplumsal Cinsiyet Eşitliği

Fotoğraf: YANINDAYIZ Derneği Kurucu Yönetim Kurulu Başkanı Nur Ger

Arkas Akademi tarafından düzenlenen “Tarihten Günümüze Toplumsal Cinsiyet Eşitliği” webinarı, YANINDAYIZ Derneği Kurucu Yönetim Kurulu Başkanı Nur Ger’in katılımıyla gerçekleşti. “25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü”ne ithafen yapılan etkinlikte konuyla ilgili tarihsel süreç irdelenirken, toplumsal cinsiyet eşitliğinde farkındalık oluşturulmasına yönelik çalışmalara değinildi.

Arkas Akademi’nin Arkas Talks programı kapsamında online webinar etkinlikleri tüm hızıyla sürüyor. Bu kapsamda düzelenen “Tarihten Günümüze Toplumsal Cinsiyet Eşitliği” webinarı yoğun bir katılımla yapıldı. Etkinlikte,  toplumsal cinsiyet eşitliğinin hayatımızda kendini nasıl gösterdiği, ilk medeniyetlerden günümüze kadın ve erkek rollerinin oluşmasına etki eden durumlar, çalışma hayatında karşılaşılan cinsiyet ayrımcılığı, eşitlik mücadelesinde alınacak önlemler ve dilde cinsiyet eşitliğinin sağlanmasına yönelik farkındalık çalışmaları anlatıldı.

YANINDAYIZ Derneği evrensel insan hakları anlayışı çerçevesinde toplumsal cinsiyet eşitliğinin sağlanması için çalışmalar yapıyor. Erkeklerin aktif katılımıyla toplumsal cinsiyet eşitliğinin oluşturulmasını amaçlayan Türkiye’deki ilk, dünyadaki sayılı sivil toplum kuruluşlarında yer alıyor. Erkekleri hedef alarak onlarla birlikte; başta kadına yönelik şiddetin son bulması olmak üzere, eğitim, sağlık, çalışma hayatı, ev emeğinde ortaklık gibi hayatın tüm alanlarında fırsat eşitliği için farkındalığı artırmaya yönelik hedefleri olan olan dernek, bu alanda birçok projeye de imza atıyor.

Tamamlanan bu projelerden biri de “İlçeler Düzeyinde TCE Endeksi”. Türkiye’nin, Küresel Cinsiyet Uçurumu Endeks Raporu’nda 153 ülke arasında 131. sırada yer alması gerçeğinden yola çıkılarak Türkiye’de ve dünyada ilk kez oluşturulan proje Kanada Büyükelçiliği’nin finansal katkıları ve İstanbul Üniversitesi Şehir Politikaları Uygulama ve Araştırma Merkezi desteği gerçekleştirildi. Toplumsal cinsiyet eşitliğine giden yolda mihenk taşı olan bu proje ile farkındalık çalışmaları adına tüm faaliyetlerin sahada uygulanması hedefleniyor.

Arkas Holding Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Bernard Arkas’ın da üye olduğu YANINDAYIZ Derneği, 97 üyesi ile kurum ve kuruluşlara eğitim, seminer ve proje faaliyetleri de sunuyor.