İzmir’de “Akıllı Kent Dönüşümü İçin Öncelik: Akıllı Ulaşım Sistemi” ana teması ile gerçekleştirilen Hackathon’a bireysel inisiyatifleriyle katılan BİMAR çalışanları, “MetroBot” projesiyle birincilik kazandı. İzmir kent yaşamında raylı ulaşım sistemlerini yenilikçi yaklaşımlarla daha da ileri taşımanın amaçlandığı etkinlikte ekipler, 24 saat süren zorlu bir heyecan yaşadı.
Kent nüfüsunun artmasına paralel olarak ulaşımda raylı sistemlerin önemi her geçen gün daha da artıyor. Yüksek taşıma kapasitesi, enerji verimliliği, çevreci oluşu ve kolay erişilebilirliği raylı ulaşımı günümüz kentlerinin kalabalığında daha da cazip hale getiriyor. Kent yönetimleri de bu konuda inovatif fikir ve uygulamalara önem vererek, raylı ulaşımı daha da geliştirmeyi hedefliyor. Bu amaçla İzmir’de Havagazı Fabrikası’nda; Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, İzmir Ticaret Odası (İZTO) ve Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) ev sahipliğinde, İzmir Metro A.Ş.’nin açık veri desteği ve İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin katkıları ile İzmir Ulaşım Hackathon’u yapıldı. Hackathon’da, kentin raylı ulaşım sistemlerinden sorumlu olan İzmir Büyükşehir Belediyesi ulaşım iştiraki İzmir Metro A.Ş. tarafından tespit edilen problemlere çözüm olacak projeler yarıştı.
“MetroBot”u Tasarladılar
Arkas Holding kuruluşu Bimar’da çalışan ve kendi inisiyatifleri doğrultusunda etkinliğe katılım kararı alan; Pınar Kılınç, Uğur Doğan, Serkan Apul ve Egemen Tunalı’dan oluşan 4 kişilik ekip, diğer takımlarla birlikte 24 saat süren ve uykusuz geçen bir sürece dahil oldu. Ekip, yazılım geliştirme süreçlerinde edindiği tecrübeleri ve aylar süren yazılım projelerinde uygulanan yöntemleri kısıtlı zaman diliminde projeye minimize ederek başarıya ulaşmayı bildi. Takımın tasarladığı MetroBot projesinin prototipi mentorlerin de dikkatini çekti. Finalde “MetroBot”, Hackathon birinciliğine layık görüldü.
Proje Hakkında
MetroBot, İzmir metro hizmetlerine destek verecek bir “Bot” yazılımı. Genel olarak Bot, kullanıcı ile etkileşim sağlayabilen makine öğrenmesi desteği ile geliştirilmiş bir yazılım olarak tanımlanıyor. Bot ile sözlü olarak etkileşime girildiği gibi yazılı olarak da etkileşim sağlanabiliyor. Bu kapsamda tasarlanan “MetroBot” da en yakın metro istasyonunu öneren, gidilecek durağa ne kadar süre kaldığını hatırlatan, İzmirim kartında yetersiz bakiye olması durumunda kullanıcıyı uyaran bir asistan işlevi görüyor.
MetroBot’un, İzmir’in raylı ulaşımında büyük kolaylık sağlayacağı düşünülüyor.