Her gidenin kendince bir öyküye sahip olduğu yerdir İda. Kimi havasına âşık olur, kimi doğasına…
Dünyanın akciğerleri diye boşuna adlandırılmamış Kaz Dağları. Çanakkale’nin güneyinden Balıkesir’in Edremit sahillerine uzanan bu bölge, öylesine ağaç zengini, öylesine bakir ki, hem şifa kaynağı sulara sahip olması hem de eşsiz bitki örtüsü sebebiyle 1990’larda milli park statüsüne ulaşmış.
Herkesin dilinde ve ayrıca kimilerinin de gönlünün en derinlerinde olan Kaz Dağları’na hiç gitmemiş birine oraları anlatmak için güzelliklerini tek tek saymak, henüz İda’nın suyundan içmemiş, patikasında yürümemiş, zeytinyağına ekmek banmamış biri için hızlı bir büyülenme aşamasıyla son bulacak keyifli bir sunuma dönüşecektir. Gelin biz de öyle yapalım. Size bir çırpıda Kaz Dağları’nın hem çevresinde hem de yakın uzaklarında yapılacak birkaç aktivite sayayım.
1. Öncelikle şunu belirtmek lazım, Kaz Dağları 12 ay ziyaret edilebilecek bir seyahat rotası. Bahar aylarında mantar toplayıcılığından doğa yürüyüşlerine, yazları kamp aktivitelerinden hemen kıyısındaki yazlık sefasına, sonbaharları binlerce yıllık gelenek haline dönüşmüş zeytin hasadından kuş gözlemine ve kışları da ortalık sakinleşince, küçük dağ köylerinde inzivaya çekilmek için Türkiye’deki en eşsiz noktaların başında geliyor.
2. Tarih meraklıları için de Kaz Dağları ve çevresi benzersiz bir alan. Yunan mitolojisinde “İda Dağı” olarak geçen bu bölgenin Zeus’un doğum yeri olduğuna inanılır. Tarihin en önemli olanlarına da tanıklık etmiştir bu coğrafya! Örneğin Afrodit, Hera ve Athena’nın katıldığı tarihin ilk güzellik yarışması gibi… Homeros’un İlyada’sı bu topraklarda geçen ve dünya tarihinde önemli bir yeri olan Troya Savaşı’nı anlatır.
3. Troya demişken Kaz Dağları’na kadar gelmişken az kuzeyinde, Çanakkale il sınırları içerisinde yer alan Troya antik kentini, 2019’da açılan eşsiz Troya müzesini ve geçmiş Troya’nın üzerine kurulmuş bir arkeoköy olan Tevfikiye’yi ziyaret etmeyi de ihmal etmeyin.
4. Bu arada bazılarınızın ilgisini çekebilecek bir genel kültür bilgisi de paylaşmak isterim. Troya düştükten sonra şehirden kaçmak zorunda kalıp yeni bir yurt arayan Troyalılara Aeneas önderlik etmişti. Kendisinin arkasında yürüyen bir grupla birlikte Kaz Dağı’nın güneyindeki Antandros (Altınoluk) kentine gelip, burada gemiler yaptıklarına inanılır. Açıldıkları bu gemilerle ilk durakları Kartaca sahilleri olmuş, oradan da Orta İtalya’ya gelmişler. Sonrasında ise torunları olan Romulus ve Remus, Roma İmparatorluğu’nu kurmuştur. Böyle baktığınız zaman koca Roma İmparatorluğu’nu zamanında Çanakkale Boğazı’nın sardalyalarından yemiş Troyalılar’ın kurduğu söylenebilir. Havalı hikâye değil mi!
5. Bölgenin “İda” isminden “Kaz Dağı” ismine dönüşü de Türkmen göçleriyle olur. Hatta sonralarında bir efsane, bir mitolojik olaydan çok yöre halkının benimsediği en önemli folklorik olaylardan biri olan Sarıkız Efsanesi burada yaşanır. Sarıkız türbesi, bu anlamda Kaz Dağları rotası için görülmesi gereken yerlerden biridir. Hikâye kısaca çok güzel bir köylü kızın köyünde zulüm görmesi sonrası yaşadığı olayları ve talihsiz ölümünü konu alır.
6. Günümüzde pek çok şehir insanının dinginlik için kaçamak yeri olarak gördüğü Adatepe de Kaz dağları rotasının görülmeye değer duraklarından biridir. 1980’lere gelinene kadar neredeyse terk edilmek üzerine olan köy, birkaç hayalperestin köyde mülk edinmesi ve sonrasında burayı bir cazibe merkezi haline getirecek yenilemeler, geliştirmeler yapmasıyla Adatepe şimdilerde imrenilecek bir hal aldı. Ida Blue Hotel, köyde bilinen en iyi tesislerde. Yolunuz düşmeden rezervasyon yaptırmanızda fayda var. Ayrıca köye 10 dk mesafedeki, Zeus’un Troya Savaşı’nı da izlediği yer olduğuna inanılan Zeus altarı yine ziyaret edilebilecek noktalar arasındadır.
7. Küçükkuyu’ya geldiğinizde ise bölgenin doğa örtüsünün önemli bir yerini kaplayan ve bölge ekonomisinin de dinamosu olan zeytinin ve ana ürünü zeytinyağının onurlandırıldığı müzeyi görebilirsiniz.
8. Otelde değil de doğanın içinde konaklamak için de Kaz dağları eşsiz bir alan. Hızır Kamp Alanı, Akaleos Kamp Alanı, Endes Kamp Alanı ve Çamlaraltı Kamp Alanı meraklıları için güvenli kamp bölgeleri arasında yer alıyor.
9. Kaz Dağları’na aracınızla gitmenizi ve birbirinden güzel dağ köylerini ayrıca tek tek ziyaret etmenizi de öneririm.
Yakın Uzağında
- Bayramiç ve Ezine, Türkiye’nin en iyi beyaz peynirlerinin yapıldığı yer olduğundan hemen kuzeye yapacağınız bir yolculukla kendinize HÖ444 ve Uysal peynirleri ile bir ziyafet çekebilirsiniz.
- Bozcaada’nın dibinizde olduğunu unutmayın!
- Babakale’de bir balık yemeden seyahati sonlandırmayın.
- Güneyde Ayvalık ve Cunda, Kaz Dağları seyahatinin ayrılmaz bir parçası olarak sizleri bekliyor.
- Bergama antik kenti de sadece 2 saat uzaklıkta!
- Yaz aylarında Ege’nin karşı kıyısına, Midilli’ye günübirlik turlarla gidebileceğinizi de unutmayın.