“21. Yüzyılda Eşitlik”in Yanındayız

Yanındayız Derneği tarafından düzenlenen ve gelenekselleşen KadınErkekEşittirNokta Konferansı, “21. Yüzyılda Eşitlik” temasıyla çevrimiçi olarak gerçekleşti. Konferansta ekonomik ve sosyal refahın sağlanmasında kadınların desteklenmesi ve fırsat eşitliği sağlanmasının gerekliliği vurgulandı. Konferansa konuşmacı olarak katılan Arkas Line Müşteriler ve Sürdürülebilirlik Koordinatörü Serra Tükel, kadının varlığının denizde de şans getireceğini söyleyerek, Arkas Deniz Ticaret Filosu’nda görev yapan kadın zabitan oranının dünya ortalamasından 6 kat fazla olduğunu ifade etti. Arkas Deniz Ticaret Filosu’nda kaptanlık yapan Dilek Altay ise fırsat eşitliğinin iş alanında da sağlanması gerektiğini söyledi. 

Oyuncu Mert Fırat’ın sunuculuğunu yaptığı konferans, “Yeni Teknolojiler ve Türkiye’de Toplumsal Cinsiyet Eşitliği”, “Mekan Bağımsız Yetenek: Riskler ve Fırsatlar”, “İklim Krizi ve Toplumsal Cinsiyet Eşitliği”, “Edebiyat ve Toplumsal Cinsiyet Eşitliği” adı altında düzenlenen dört ana oturumda gerçekleştirildi. İki gün süren konferans oturumlarında demokrasinin ön şartı olan eşitliğin sağlanmasında tüm kurumların çaba göstermesi gerektiğine değinilerek; teknoloji, eğitim ve sanat gibi pek çok alanda kadınlara fırsat eşitliği sağlanması üzerinde duruldu. Konferansta cinsiyetçi yaklaşımdan uzaklaşılmasının önemi de tartışıldı.

Etkinliğin ikinci günü açılışında konuşmacı olan Arkas Line Müşteriler ve Sürdürülebilirlik Koordinatörü Serra Tükel, kadın erkek eşitliğinden söz edilebilmesi için iş dünyasında da cinsiyet farkının kapanması gerektiğini belirtti. Denizcilik ve taşımacılık sektörlerinde kadın istihdam oranlarına değinen Tükel, denizde yüzde 1.2, lojistik ve taşımacılıkta ise bu oranın yüzde 20 olduğunu söyledi. Dünya armatörlük sıralamasında ilk 30 içinde yer alan Arkas’ın kadın erkek eşitliğine büyük önem verdiğini ifade eden Tükel, “Bugün 66 şirketimizde 7 binden fazla kişiye istihdam sağlayan Arkas Holding’te beyaz yakalı çalışanlar içinde kadınların oranı yüzde 41. Arkas Deniz Ticaret Filosu’nda ilk kadın kaptanlardan biri yetişti. 2002 yılında 2 stajyer ile başlayan kadın zabitan politikası ile birlikte şimdiye kadar 250 kız öğrenciye staj imkanı sağlandı. Bugün filomuzda görev yapan kadın zabitan oranımız yüzde 11 düzeyinde ve bu oran, yüzde 2 civarında olan dünya ortalamasının yaklaşık altı katı. Toplumun her kesiminde ve her sektörde kadının eşit imkanlara sahip olması için çaba göstermeliyiz. Kadının varlığı denizde de şans getirir” dedi.

Arkas Deniz Ticaret Filosu’nda uzak yol gemi kaptanı olarak görev yapan Dilek Altay da, gemi güverte stajyerliği ile Arkas’ta başladığı kariyerine yine Arkas’ın sağladığı fırsat eşitliği sayesinde tüm aşamalardan başarıyla geçerek bugüne geldiğini belirtti. Altay, kadınlarındenizcilik sektöründe daha fazla yer alması gerektiğine işaret ederek, “Biz kadınlar istersek okyanusları aşarız” şeklinde konuştu.

Arkas Holding’in ana sponsorluğunu üstlendiği KadınErkekEşittirNokta Konferansı’nın oturumlarına yazarlar, akademisyenler, şirket yöneticileri ve araştırmacılar katıldı.