Gökyüzünü Mobil’den Keşfedin!

Pandemi nedeniyle uzun ve zorlu geçen iki yılın ardından gerek iş hayatı gerek sosyal hayatlarda yoğun tempoya geri dönüldü sayılır. Bu koşuşturmada durup gökyüzüne bakmaya zaman ayırabiliyor musunuz? Dinlenmek, nefes almak için en güzel manzaralardan biri gökyüzü… Yorucu geçen bu dönemin etkilerinden kurtulmak ve yenilenmek için sizlere harika bir önerimiz var: gökyüzünü keşfetmek… bunun için hemen herkes kesinlikle iyi bir teleskopa sahip olmak gerektiğini düşünür. Fakat gelişen ve değişen teknoloji, bu merakınızı önemli ölçüde giderecek çözümler sunuyor. Akıllı telefonunuza indireceğiniz mobil uygulamalar sayesinde gökyüzü hareketlerini anlık olarak takip edebilir, takımyıldızlarını keşfedebilir, astroloji yorumlarında bahsedilen gökcisimlerinin yerleşimleri hakkında daha fazla bilgiye sahip olabilirsiniz.

SkyView

Takımyıldızlarını mı bulmak istiyorsunuz? İşte size SkyView uygulaması. Gökyüzündeki cisimleri tanımlamak için telefon kameranız yeterli.  Kırmızı veya yeşil gece moduyla gece görüş imkânı da sunan SkyView uygulaması, Artırılmış Gerçeklik teknolojisiyle tasarlanmış. Bu sayede gökyüzündeki nesneleri gündüz ya da gece fark etmeksizin istediğiniz an inceleyebilirsiniz. Zamanda yolculuk yapmak da mümkün.  Uyduları, gezegenleri, yıldızları veya istediğiniz herhangi bir nesnenin belirlediğiniz tarih ve saatlerdeki görüntüsünü, gelecekte veya geçmişte nasıl göründüğünü artık bilebileceksiniz.  WI-FI veya GPS kullanımına ihtiyaç duymadan çalışan uygulama Space Navigatör dürbünleri, tespit dürbünleri ve WI-FI özelliğe sahip teleskoplarla da uyumlu bir şekilde çalışıyor.

SkyView uygulamasının Lite versiyonunu Google Play Store ve Apple Store’dan indirebilirsiniz.

Sky Portal

Güneş sistemini, 120.000 yıldızı ve 200’den fazla yıldıztakımını, bulutsuyu, galaksiyi ve ISS’i (Uluslararası Uzay İstasyonu), asteroidleri, kuyruklu yıldızları ve uyduları keşfedeceğiniz kapsamlı bir uygulama olan SkyPortal; aynı zamanda WI-FI bağlantılı teleskoplar ile de kullanılabiliyor. Sky Portal uygulamasında belirlediğiniz nesne, teleskopunuza gönderilen komutlarla otomatik bulunuyor. Uygulamanın en heyecan verici özelliği mevcut konumunuza ve saatinize bağlı olarak geceleri görünen nesneleri kişiselleştirebilmeniz. Bir gök cismini belirleyerek nesnenin günlüğünü tutabiliyorsunuz. Yıldız izleme deneyiminizi bir üst seviyeye taşıyan uygulamanın bir başka fark yaratan özelliği; yıldızlar ve takım yıldızları hakkında fotoğraflar ve sesli anlatımlar. + -100 yıla kadar gezegenin herhangi bir yerinden gece gökyüzünü simüle etme özelliği bulunan Sky Portal; en iyi yıldız izleme uygulamaları arasında üst sıralarda yer alıyor

Sky Portal uygulamasını Google Play Store ve Apple Store’dan indirebilirsiniz.

NASA

Uzay araştırmaları konusunda tüm dünyanın bilgi ve başvuru kaynağı olan Nasa’nın ürettiği NASA mobil uygulamasında tüm bilgiler günlük olarak güncelleniyor. Uzay istasyonlarının çektiği görüntülerin yer aldığı uygulama en iyi yıldız uygulamaları arasında birinci sırada yer alıyor. 16.000’den fazla uzay görüntüsü, Nasa TV’yi canlı takip etme imkânı, güncel haber ve makalelere erişim, 14.000’den fazla Nasa videosu, Nasa’nın güncel görevleri, Uluslararası Uzay İstasyonu’nu gözlemleme imkânı, ISS ve diğer yörüngede bulunan uydularla Dünya’nın iki boyutlu uydu konumu haritalarını ve üç boyutlu modelleri görüntüleme, görüntü ve görevleri kaydederek hızlı erişim, Nasa’nın radyosu Third Rock Radio’yu dinleme fırsatı gibi özelliklerle benzer uygulamaların oldukça önünde. NASA, dört dörtlük bir gökyüzü keşif uygulaması olarak konumlansa da sadece İngilizce dil seçeneğinin bulunması ve Apple Store’da bulunmaması uygulamanın eksik yanlarından biri.

Nasa uygulamasını Google Play Store’dan indirebilirsiniz.

Sky Safari

M.Ö. 500’de ve 2500 yılında gökyüzünün nasıl göründüğünü merak ediyor musunuz? Geçmiş ve gelecekte gökyüzünün hareketlerini kolayca öğrenme imkânı sunan Sky Safari uygulaması güçlü grafikleri, etkileşimli bilgi sunma özelliğiyle benzer uygulamalar arasında oldukça güçlü bir alternatif.  Gezegenler, takımyıldızları, uydular, yıldızlar ve derin gökyüzü nesnelerini keşfetme olanağı sunan Sky Safari uygulaması sadece Google Play Store’da yer alıyor. Uygulamanın öne çıkan özelliği diğer uygulamalarda bulunmayan meteor yağmurlarını canlandırması. Tonight’s Best özelliği ile bulunduğunuz yerde bulunan gök cisimlerini görebilir, bu cisimler hakkında detaylı bilgilere ulaşabilirsiniz. Sky Safari uygulaması ayrıca takımyıldızı çizimlerine erişim, gece görüşü, gökyüzü tarihi ve mitolojisi, bilimsel araştırmalar, açıklamalar, fotoğraflar ve Nasa’nın Uluslararası Uzay İstasyonu aracının yayınlandığı görüntülere erişim, 120.000 yıldız, 200’den fazla yıldız kümesi, bulutsu ve galaksi, gezegenler ve uyduları görme imkânı da sunuyor

Sky Safari uygulamasını Google Play Store’dan indirebilirsiniz.