Arkas Denizcilik, Lojistik ve Liman Hizmetleri Zinciri ile Logistech’te

Arkas, 29 Eylül-1 Ekim 2022 tarihlerinde düzenlenen Logistech Fuarı’nda Denizcilik, Lojistik ve Liman ve Terminal İşletmeleri gruplarıyla yerini aldı.  

İzmir Fuarcılık Hizmetleri Kültür ve Sanat İşleri Ticaret A.Ş. (İZFAŞ) tarafından ilk kez düzenlenen Logistech Lojistik, Depolama ve Teknolojileri Fuarı büyüklüğü 5,5 trilyon doları aşan lojistik sektörünün önemli temsilcilerini bir araya getiriyor.

Arkas Holding Yönetim Kurulu Başkanı Lucien Arkas ve Arkas Holding Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Bernard Arkas’ın da ziyaret ettiği fuarın ilk gününde İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer de Arkas standında misafir edildi.

61 şirketi ile 7300 kişiye istihdam sağlayan Arkas, ana iş kolları olan denizcilik, liman ve deniz, kara, demir, havayolu taşımacılığını entegre ederek sunduğu lojistik hizmetlerin yanı sıra gemilere yakıt ikmalinden otomotive, sigorta hizmetlerinden bilgi sistemlerine ve turizme kadar birçok farklı sektörde faaliyet gösteriyor.

Fuar’a Arkas çatısı altında katılan Arkas Line, Arkas Lojistik, Shipeedy, Arkas Rail ve Liman Hizmetleri Grubu bünyesinde yer alan Marport’un yanı sıra Autoport ve Railport şirketleri ile Arkas’ın entegre hizmet zinciri anlatıldı.

Yeşil Taşımacılık İçin Gemi Filosunu Gençleştiriyor

Arkas Line CEO’su Can Atalay, Arkas olarak Arkas Holding’in uluslararası taşımacılıktaki 76 yıllık tecrübesini arkamıza alarak bugün geldiğimiz noktada 47 gemimizle Türkiye’nin en büyük konteyner gemi filosuna sahibiz. Kendi işlettiğimiz 32 konteyner gemimiz ile Karadeniz, Akdeniz ve Batı Afrika limanları arasında düzenli hat taşımacılığı yapıyoruz” diyerek Arkas Line hakkında bilgi verdi. Atalay, “Mevcut ve gelecekte açmayı düşündüğümüz servislere yetecek kadar gemimiz filomuzda mevcut. Bu konuda kısa sürede yatırım ihtiyacımız gözükmüyor. Daha ziyade, yaşlanan konteyner filomuzu gençleştirmek üzere çalışmalar yapıyoruz. Diğer yandan ‘’Yeşil için Maviler’’ adı altında sürdürülebilirlik projemizi başlattık. Arkas filosuna ait gemilerin karbon salınımını azaltmak için çalışmalarımız özellikle son beş yılda hız kazanarak devam ediyor. Bu amaçla, Dünya’nın saygın firmalarının üyesi olduğu ‘’Clean Cargo Working Group’’ ve ‘’EcoVadis’’’e üye olduk. CCWG çalışma grubunun 2013 senesinden bu yana Türkiye’deki ilk ve tek üyesiyiz. Geçtiğimiz altı ay içinde, sürdürülebilirlik için yaptığımız çalışmaları Avrupa Yeşil Mutabakat’ı kapsamında tüm grup şirketlerimize yaygınlaştırmaya yönelik çalışmalara yoğunlaştık. 2011-2020 yılları arasında yaptığımız operasyonel iyileştirmeler ile CO2 emisyonlarını yüzde 26,2 düşürerek yüzde 25 hedefimizin üstüne çıktık. Uluslararası Denizcilik Örgütü’nün (IMO), MARPOL sözleşmesine uygun olarak gemilerde kullanılan akaryakıtta sülfür içeriğinin yüzde 3,5’ten yüzde 0,5’e düşürülmesi uygulaması gereğince tüm gemilerimizde VLSFO yakıt kullanımına geçerek sülfür emisyonunu da yüzde 82,8 oranında düşürdük. Sürdürülebilirlik kapsamındaki çalışmalarımızı ve uzun vadeli dönüşüm stratejilerimizi holding çatısı altındaki şirketlerimizin ortak katılımıyla oluşturulan “Avrupa Yeşil Mutabakatı Çalışma Komitesi” altında takip ediyoruz.  Hali hazırda uyguladığımız çevre dostu projelerimizi ve geliştirilecek yeni eylem planlarımızı ise farkındalığı artırmak ve bilinçlendirmek amacıyla “Arkas Yeşil için Maviler” platformu üzerinden Arkas çalışanlarıyla paylaşıyoruz” diye konuştu.

Dijital Hızda Lojistik

Arkas Holding Lojistik Hizmetler Grubu CEO’su Onur Göçmez de sektörde özellikle pandemi sonrası hızla gelişen teknoloji ihtiyacına dikkat çekerek bu alanda sundukları çözümleri anlattı. Göçmez, Lojistik grubu olarak “Dijitalleşme ve hız”ın temel stratejilerimizden biri olduğunu her zaman vurguluyoruz. Bu stratejiyi desteklemek amacıyla son dönemde birçok atılımın içindeyiz. Shipeedy.com, AR-CELL ve Ar-tim bunların başında gelen uygulamalar” şeklinde konuştu.

Uygulamalar hakkında bilgi veren Göçmez, “AR-TİM Arkas Lojistik Teknoloji Izleme Merkezi ile sürücülerin gerçek zamanlı izlenmesi, anlık hız rota ve konum takibi, taşıma bilgilerinin SMS’le sürücülere bildirilmesi ve kabin içi kameralarla seyir kaydı alınacak.  AR-CELL sürücü mobil uygulaması üzerinden ise yük kabulu, adres ve navigasyon desteği, prosedürler ile ilgili online kılavuzlar ve sürücü kalite kartları ile   ülke genelinde filomuzun operasyonel iş yönetimini daha teknolojik hale getireceğiz.

Diğer yandan, Arkas Lojistik bünyesinde vermiş olduğumuz hizmetlere müşterilerimizin kolayca ve zahmetsizce ulaşabileceği yeni nesil dijital lojistik platformu Shipeedy.com ile müşterilerimizin lojistik ihtiyaçlarına hızlı çözümler sunmaya devam ediyoruz” dedi.

Lojistik Grubuna’ İki Yeni Şirket

Lojistik Grubu çatısı altında iki yeni şirketin daha faaliyete geçtiği haberini veren Göçmez sözlerini şöyle südürdü: “Buna bağlı olarak iki yeni şirketimiz Shipeedy Lojistik A.Ş ve Arkas Rail faaliyetlerine başlıyor.

Parsiyel lojistik hizmetleri altında, parsiyel dağıtım ve depolama faaliyetlerini yürütecek Shipeedy Lojistik A.Ş ile satış öncesi ve satış sonrası sunulacak dijital hizmetle sektörde öncü olmayı hedeflerken parsiyel lojistik sektörüne farklı bir bakış açısı getireceğine inanıyoruz.

Arkas Rail yeni yapısı ile, çevreye duyarlı, güvenli ve fiyat istikrarı sağlayan, taşıma riskinin düşük olduğu, müşteriye tek yüklemede hacim avantajı sağlayan Demiryolu Taşımacılık sektörüne önemli bir katkı sağlayacaktır”.

Liman Grubunda Yatırımlar Devam Ediyor 

Fuara katılan Arkas Holding Liman ve Terminal İşletmeleri Grup Başkanı Özgür Kalelioğlu ise “İzmir, Ege Bölgesi ve Batı Anadolu’ya uzanan geniş hinterlantı ile Akdeniz’in en büyük ticaret merkezlerinden biri. Bu nedenle doğal bir lojistik coğrafyası olan İzmir’in bu sektörde çok daha fazla söz sahibi olması gerekiyor. Arkas Holding Liman ve Terminal İşletmeleri olarak bu konuda her türlü desteği vermek üzere buradayız” dedi. Grup hakkında da bilgi veren Kalelioğlu, “Marport, çağdaş liman yerleşim planı uygulamaları, gelişmiş teknolojiye sahip ekipmanları, yeni nesil terminal işletim sistemi ve öncü yatırımları ile Türkiye’de birçok ilke imza atmaya devam ediyor. Halihazırda 7 numaralı rıhtımımızda süregelen uzatma/genişletme projemiz var. Aynı zamanda kısa vadede SSG sayımızı da artırarak operasyonlarımızı daha da hızlandırmayı hedefliyoruz.   Otomotiv sektörünün özel liman ihtiyacını karşılamak üzere inşa edilen Türkiye’nin ilk “otomotiv terminali” Autoport ile de ithal ve ihraç edilen anlaşmalı tüm markalara hizmet vermeyi sürdürüyoruz. Diğer yandan Avrupa’nın en büyük İntermodal Lojistik Terminali işletmecisi Duisport ortaklığı ile Doğu-Batı ticaret koridorunda yeni bir İntermodal Lojistik Terminali olarak konumlandırdığımız Railport yatırımımız devam ediyor. Toplam 337 bin metrekarelik bir alanda hizmet verecek ve Demir İpekyolu (Bakü-Tiflis-Kars) ile Asya; Avrupa demiryolu ile de Avrupa Birliği ülkeleri arasında bağlantı kuracak olan Railport, Asya ile Avrupa, Avrupa ile Balkan ve Orta Asya (CIS) ülkeleri arasında gerçekleşecek taşımalarda köprü görevi görecek. Asya ile Avrupa’yı birbirine bağlayacak olan yatırımımız, maliyet avantajı sağlayan, çevreye saygılı, teslimat sürelerinde avantajlar yaratan ve en önemlisi de ülke ekonomimize önemli katma değerler sağlayan yeni bir hizmet anlayışını beraberinde getirecek. Railport İntermodal Lojistik Terminali demiryolunun yanında karayolu taşımacılığına sunacağı imkânlar sayesinde, lojistik hizmet sağlayıcılarına ve dış ticaret ile uğraşan tüm sektörlere katkı sağlamayı amaçlıyoruz. Yatırımına devam ettiğimiz Yenice Bölgesi’nde 400 bin metrekarelik bir alanda hizmet verecek Yenice İntermodal Terminali projemiz de Türkiye’nin doğu ve batısındaki ülkeleri birbirine bağlayan bir temas noktası haline gelecek” ifadesinde bulundu.