İklim Değişikliği ile Mücadele ve Sıfır Atık

“Arkas Yeşil için Maviler” platformunca düzenlenen “Yeşil Sohbetler” webinar etkinlikleri devam ediyor. Sohbetlerin ikincisine konuk olan DenizTemiz Derneği/ TURMEPA Çevre Projeleri Yöneticisi Dağhan Mehmet Yazıcı, iklim değişikliği ve sıfır atık konularında önemli bilgileri Arkaslılar’la paylaştı. Yazıcı, iklim değişikliğiyle mücadelenin tüm dünyanın ortak çabasıyla verilebileceğini söyledi.  

Webinarda TURMEPA’nın çevre koruma ile ilgili faaliyetleri hakkında kısa bilgiler paylaşan Dağhan M. Yazıcı, TURMEPA’nın 7 tekneden oluşan sıvı atık toplama filosuyla bugüne kadar 43 milyon litreden fazla atık toplanmasını sağladığını ifade etti. İklim değişikliğinde en büyük etkenin insan kaynaklı faaliyetler olduğuna dikkat çeken Yazıcı, sera gazı etkisinin ısıyı hapsettiğini ve küresel ısınmaya yol açtığını söyledi.

Emisyonsuz Üretim

Sera gazı salımında, sanayi devrimi ile birlikte artış yaşandığını ve son 60 yılda ise hızlı bir yükseliş gözlemlediğinin altını çizen Yazıcı, “Doğa üzerinde insan etkisiyle oluşan iklim değişikliğini durdurmak istiyorsak, emisyonsuz üretime, yani sıfır karbona geçmemiz gerekiyor. Örneğin elektrik üretmenin sıfır emisyonlu bir yöntemini bulmalıyız. Bunun için yeni teknolojilere açık olmalıyız. Paris Anlaşması’na göre; sıcaklık artışını Sanayi Devrimi’nden sonra 1.5 derece veya en fazla 2 derece ile sınırlamak için tüm dünyanın birlikte mücadele etmesi lazım” dedi.

“Kirletmemek Yaşam Biçimimiz Olmalı”

İklim değişikliğinin orman yangınları, fırtınalar, buzullarda erime ve kuraklık artışına neden olduğunu  ve ekosistemde tahribat yarattığını vurgulayan Yazıcı, müsilajın en büyük nedenlerinden birinin de yine iklim değişikliği ve kirlilik olduğuna işaret etti. Marmara Denizi’nde sıcaklığın 2.5 derece artış gösterdiğinin belirlendiğini kaydeden Yazıcı, bunun önüne geçmek için  “Toplum olarak kirletmemeyi yaşam biçimi haline getirmeliyiz” dedi.

Dağhan M. Yazıcı sıfır atık konusunda toplumsal bilinç ve farkındalık oluşturulmasının artık daha büyük bir önem kazandığına da değinerek, “Sıfır atığın temel amacı, atık oluşumunu önlemektir. Ayrıca atıkları geri kazanarak ekonomiye katma değer yaratmak, atık miktarını azaltmak, atıkları kaynağında ayrıştırmak, israfı önlemek ve gelecek nesillere yaşanabilir bir dünya bırakmaktır. Atıkları ayrıştırmak ve geri dönüşümü sağlamak çok önemli fakat geri dönüşüm sırasında da enerji harcanıyor ve emisyon oluşuyor. En temiz atık toplama yöntemi ise depozito iade sistemi. Böylece bireysel fark yaratabilir ve ihtiyacımızdan fazla plastik tüketimini de sınırlandırabiliriz. Pasifik’te plastik yığınları nedeniyle 7. kıta oluşmuş durumda. Okyanuslar ve denizler bizim oksijen varlığı kaynağımız. AB Yeşil Mutabakatı da dünyamızın geleceğinde yol gösterici bir role sahip. Döngüsel ekonomiyi uygulamamız gerekiyor” şeklinde konuştu.

Arkas çalışanlarının yoğun katımıyla gerçekleşen Yeşil Sohbetler, farkı konuklarla önümüzdeki dönemde de sürecek.