Arkas M.A.T. Sailing Team, Malta’da Yarıştı

Yurt dışındaki yelken yarışlarında önemli başarıları bulunan Arkas M.A.T. Sailing Team, Blue Moon isimli teknesiyle uluslararası sularda yeniden yelken açtı. Les Voiles St Tropez’deki zorlu yarışı geride bırakan ekip Middle Sea Race Rolex Cup’ta mücadele etti. 

Malta Kraliyet Yat Kulübü (Royal Malta Yacht Club) tarafından düzenlenen ve Akdeniz’in en zorlu açık deniz mücadelelerinden biri olan Rolex Middle Sea Race 18 Ekim’de yaklaşık 30 deniz mili mesafeli kıyı yarışı ile başladı. Sicilya’nın dönüleceği 606 millik mücadelenin startı ise Valetta Limanı’ndan 21 Ekim Cumartesi günü verildi. Yarışın son günü 29 Ekim’de kazananlar açıklanacak ve kupa töreni düzenlendi.

IRC, ORC, Mocra ve Class 40 kategorilerinde 20 ülkeden toplam 112 teknenin mücadele ettiği yarışta Arkas M.A.T. Sailing Team, Blue Moon isimli teknesiyle kendi kategorisinde tek Türk takımı olarak ülkemizi temsil etti. Takım, 2015 yılında Giraglia Rolex Cup’ta IRC3 sınıfında birinci olmuştu.

Ulusal ve uluslararası alanda kazandığı başarılarla adından söz ettiren Arkas Sailing Team profesyonel yelkencilerden oluşuyor. 2013 yılında kurulan Arkas Sailing Team, 2018 yılında Arkas M.A.T. Sailing Team ismini aldı. Tamamı Türk ve hepsi bordrolu yelkencilerden oluşan Arkas M.A.T. Sailing Team, yelkenciliğin geliştirilmesini ve genç kuşaklara aktarılmasını misyon olarak benimsiyor. Takım, Avrupa’da elde ettiği başarılarla da yakından tanınıyor.

Arkas M.A.T Sailing Team ekibi uzun yıllardır yelkenle uğraşan Tolga Yağlı, Serhat Altay, Serkan Yapan, Batu Zingal, Altuğ Şenermen, Deniz Altay, Mert Çizmecioğlu, Turgut Gürbüz, Berk Can Çankaya, Targan Hazarhun, Metin Şerifhan, Şafak Temür ve Alican Uğurlu’dan oluşuyor.

Rolex Malta Middle Sea Race, Marmaris International Race Week, BAYK Kış Trofesi, Deniz Kuvvetleri Kupası ve EAYK-Çeşme Marina Kış Trofesi gibi uluslararası ve ulusal yarışlarda yer alan Arkas M.A.T. Sailing Team, önemli başarılarıyla adından sıkça söz ettiriyor.

Yüzde Yüz Türk Takım, Türk Tersane ve Türk Sanatçılar

Arkas’ın İzmirli tekne üreticisi M.A.T. ile 2018’de yaptığı iş birliğinin yeni üretimi MAT 1220 model Blue Moon, geçtiğimiz yıl ilk kez Çeşme’de düzenlenen Arkas Aegean Link Regatta’da mavi sularla buluştu. İlk kez 8 Ağustos’ta suya inen Blue Moon, MAT 1220 model yeni bir kalıp, daha büyük, daha hafif ve modern bir tekne. İlk yarışı olması ve hava şartlarına rağmen kendi grubu IRC 0’da birinci, overall kategorisinde de ikinci oldu.

Üretilen yeni tekne hakkında bilgi veren ve süreci anlatan Arkas Holding Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Bernard Arkas, “Logosunun dünya şeklinde ve rengimizin mavi olması nedeniyle dolunaya çok uyuyordu. O nedenle Blue Moon yani Mavi Ay üzerinden bir tema hayal ettim. Bu temayı da iki değerli sanatçımız mükemmel bir şekilde hayata geçirdi. Türkiye’deki sayılı isimlerden illustrasyon sanatçısı Sedat Girgin ve daha önceki tekne tasarımını da uygulayan Airbrush sanatçısı Evrim Duyar ile çalıştık. Ana yelken üzerinde bulunan Harpi mitolojide kötü rüzgarların vücut bulmuş şekli. Vikingler de savaşta düşmanı korkutmak için bu tip görsellerden yararlanırlardı. Yurtdışında tekne ve yelken tasarımına çok önem veriliyor. Prada ve diğer büyük markaların arasında görünebilmek için de sıra dışı olmak lazım. Sedat Girgin eskiz çalışmaları ile kafamdaki tasarımı iyice şekillendirdi. Gerek ana yelken, Cenova yelkeni ve teknenin bordası için yapmış olduğu çalışmalar gerçekten siyah beyazken bile çok etkileyiciydi. İllüstratif çalışmayı airbrush sanatçısı Evrim Duyar yelken ve teknenin bordasına, çok kısa zamanda mükemmel bir şekilde uyarladı. Sonuçta, tasarımından yapımına kadar; yüzde yüz Türk takım, Türk tersane ve Türk sanatçılarla ortaya çıkmış bir tekne Blue Moon” dedi.

Saint Tropez’deki Tek Türk Takımı Arkas M.A.T. Sailing Team

Daha önce BAYK Kış Trofesi birinciliği, Türkiye Yat Şampiyonası birinciliği, EAYK-Çeşme Marina Kış Trofesi IRC A1 birinciliği ve Giraglia Rolex Cup Inshore ikinciliği gibi başarılara imza atan Arkas M.A.T. Sailing Team, 29 Eylül-08 Ekim tarihleri arasında Fransa’da gerçekleştirilen, dünyanın en prestijli yelken yarışlarından biri olan Les Voiles De Saint Tropez’de tek Türk takımı olarak ülkemizi temsil etti. Classic, Modern ve Maxi gruplarında 250 teknenin katıldığı yarış haftasında Modern grubu IRC C sınıfında 24 tekne arasında Blue Moon (MAT 1220), beş yarış sonunda dokuzunculuk elde etti.

Yarışlar için Çeşme’den yola çıkan Blue Moon, 16 gün süren yolculuğu sonrası 1233 deniz mili yol katederek Saint Tropez’e ulaşmıştı.