Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Denizcilik Genel Müdürlüğü tarafından 8 Mart Dünya Kadınlar Günü nedeniyle planlanan “Denizciliğin Rotasını Çizen Kadınlar Konuşuyor” konulu etkinlik İstanbul’da gerçekleşti. Etkinliğe konuşmacı olarak katılan Arkas Holding Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı ve Arkas Lojistik Hizmetleri Grup Başkanı Diane Arcas Göçmez, kadın istihdamına ve fırsat eşitliğine önem verdiklerini söyleyerek, ana iş kolları denizcilik, lojistik ve liman işletmeciliği olmasına rağmen Arkas grubu bünyesinde çalışan kadın oranının yüzde 41 gibi yüksek bir oran olduğunu açıkladı.
İstanbul’da gerçekleşen etkinlik, Ulaştırma ve Altyapı Bakan Yardımcısı Selim Dursun, Denizcilik Genel Müdürü Ünal Baylan, Arkas Deniz Ticaret Filosu Başkan Yardımcısı Ali İbrahim Kontaytekin’in katılımıyla; TURMEPA Yönetim Kurulu Başkanı Şadan Kaptanoğlu’nun aralarında yer aldığı denizciliğin rotasını çizen 18 kadın temsilci ile birlikte yapıldı. Programa konuşmacı olarak davet edilen Arkas Holding Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Diane Arcas Göçmez, Arkas olarak kadın çalışanlara büyük değer verdiklerini vurgulayarak fırsat eşitliği sağladıklarını ve desteklediklerini söyledi. Erkek egemen olarak bilinen denizcilik ve lojistik sektöründe kadınlarla elde ettikleri başarının bunun en büyük örneği olduğunu belirten Diane Arcas Göçmez şöyle konuştu:
“Gemilerimizde ilk kadın zabitan politikamız 2002 yılında 2 stayjer ile başlamıştı. Bugüne kadar 250’den fazla kız öğrenciye staj imkanı sağladık. Türkiye’nin ilk kadın kaptanlarından birisi Arkas gemilerinde yetişmiş ve uzun yıllar Arkas Deniz Ticaret filosunda çalıştı. Hatta bu hafta 1. kaptan olarak yeni bir atamamız da oldu. Bugün ise gemilerimizde 2’ci kaptan ve çeşitli görevlerde kadın çalışanlarımız var ve 329 kişilik zabitan kadromuzun %11’i kadın. Geçtiğimiz yıl Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’mız ile imzaladığımız protokole göre; denizcilik bölümünde öğrenim gören kız öğrencilere en az %10 staj imkanı veriyoruz. 2021 yılında başarılı olarak seçilen 8 kadın stajyerimiz filoda 4.cü kaptan ve 2 makine stajyerimiz 3.cü mühendis olmak üzere toplam 10 kadın zabitimizin ataması yapıldı. 2022 yılında ise 2 kadın elektrik stajyeri kadroya dahil edildi. Lojistik sektörü şirketlerimizde ise üniversitelerin lojistik, uluslararası ticaret, işletme ve lojistik bölümlerinden mezun olan gençleri genç yetenek programına alıyoruz. Programımıza bugüne kadar dahil olan gençlerin yüzde 53’ü kadın. Çeşitli üst düzey pozisyonlarda ise yine kadınlarımızın olması dikkat çekici bir faktör. Çünkü kadınların üst pozisyonlara yükselme oranı sadece Türkiye’de değil dünyada da düşük. Arkas Holding ise 66 şirketinde 7000’den fazla kişiye istihdam sağlıyor ve kadın çalışan oranımız % 41 gibi yüksek bir oran. Grubun içinde, liman, gemi ve lojistik gibi erkek egemen sektörler olmasına rağmen böyle yüksek bir oranımız var. Kadın çalışanlarımıza sorduğumuzda aile ve iş hayatını birlikte yürüttüklarini belirtiyorlar. Üst pozisyonlara yükselmek için çok disiplinli ve çok çalışmak gerektiğinden bu iki sorumluluğu bir arada götürmek zor. Ama Arkas’ta çalışırken zor değil. Biz gerçekten fırsat tanıyoruz. Bu önemli günde tüm dezavantajlara rağmen üreten, çalışan, fırsat bulan tüm kadın emekçilerin gününü kutluyorum.”
Programın sonunda tüm katılımcılar günün anısına toplu fotoğraf çektirdiler. Ayrıca, Arkas Holding Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Diane Arcas Göçmez ve Arkas Deniz Ticaret Filosu Başkan Yardımcısı Ali İbrahim Kontaytekin; Arkas deniz filosunda 1. kaptanlığa yeni atanan Dilek Altay ile objektiflere birlikte poz verdi.