Eskişehir’i Limanlara Bağlayacak “Yeşil Yol” Projesine Arkas Lojistik İmzası

Eskişehir sanayisini dünya ticaret ağlarına entegre edecek olan Yeşil Yol projesinin protokolü Eskişehir’de imzalandı. Proje, TCDD Taşımacılık A.Ş. ile Eskişehir Sanayi Odası (ESO) önderliğinde ESO-ABİGEM ve Arkas Lojistik iş birliği ile gerçekleştiriliyor. Eskişehir’de üretilen sanayi ürünleri, Arkas Lojistik’e ait tırlarla Hasanbey Lojistik Merkezi’ne getirilerek demiryolu aracılığı ile İzmit Körfezi’ndeki limanlara aktarılacak. Projeyle taşımacılık maliyetlerinde yüzde 50, karbon salınımında da yüzde 80 düşüş hedefleniyor.

Eskişehir’i limanlara bağlayacak olan Yeşil Yol projesinin ilk adımı atıldı. Arkas Lojistik’in yüklediği Eskişehir’ den uğurlanan ilk konteyner tren, 23 vagon beyaz eşya yüküyle Çin’ e gitmek üzere Derince’ye gönderildi. İlk trenin uğurlanmasının ardından Eskişehir Sanayi Odası’nda imza töreni yapıldı. Eskişehir Sanayi Odası ve TCDD Taşımacılık A.Ş liderliğinde Arkas Lojistik A.Ş ve ESO-ABİGEM Lojistik Birimi iş birliği ile hayata geçen projeyle; Eskişehir sanayisi demir ağlarla Hasanbey Lojistik Merkezi’nden batıda İzmit Körfezi limanlarına ve Avrupa’ya, güneyde Mersin Limanı’na, doğuda ise Bakü – Tiflis – Kars demiryolu bağlantısı ile Azerbaycan, Gürcistan ve Türki Cumhuriyetlere bağlanıyor.

Eskişehir Valisi Erol Ayyıldız projenin Eskişehir’in dünyaya açılmasını sağlayacağını,  ekolojik ve çevreye uyumlu yapılmasının mutluluk verici olduğunu kaydetti. Ayyıldız bölgeye yeni bir ufuk açıldığını söyledi. TCDD Taşımacılık A.Ş. Genel Müdürü Kamuran Yazıcı ise Eskişehir’e Türkiye’nin en büyük lojistik merkezlerinden birinin inşa edildiğini ifade etti. Yazıcı, Hasanbey Lojistik Merkezi ve İzmit Körfez limanları arasında düzenli tren seferleri gerçekleştirileceğini, BTK Demiryolu hattı üzerinden demiryolu taşımacılığı başlatılacağını ve bu sayede ikinci bir elleçme yapılmadan Eskişehir’den yüklenen konteynerlerin trenle Orta Doğu, Asya ve Çin’e ulaşacağını belirtti. Eskişehir Sanayi Odası Başkanı Celalettin Kesikbaş da, Eskişehir ihracatının önemli bir kısmının karayolu ile yapıldığını, bundan sonra ise limanlara, konteyner ve tren taşımacılığıyla ulaşım gerçekleştirileceğini ifade etti.

Yeşil Yol projesiyle ilerleyen yıllarda Eskişehir’in artan ihracat potansiyeli de göz önünde tutularak yıllık 100 bin konteynerin demiryolu kullanılarak limanlara taşınması öngörülüyor.