LA Mahzen Mimarisiyle The World Winery Collection’da

LA Mahzen, dünya çapındaki en iyi mahzenler arasına adını 2. kez  yazdırdı. 2000 yılından bu yana inşa edilmiş 34 özel şaraphane seçkisinin bulunduğu The World Winery Collection isimli kitapta Lucien Arkas Bağları’na da yer verildi.

İtalyan yayınevi Forma Edizioni’nin The World Winery Collection adlı kitabı yayınlandı. Editörlerden Luca Molinari, İtalya’nın mimari olarak dikkat çeken şaraphanelerini incelediği The Winery Collection kitabından sonra şarap severlerin şarap bağlarına ilgisini de görerek dünya çapında mimari bakımdan önde gelen şaraphanelerden bir derleme yapma kararı aldı. Böylelikle The World Winery Collection kitabı oluştu. Aralarında Chateau Margaux’un da yer aldığı Avrupa, Amerika, Güney Afrika ve Okyanusya ile Çin ve Japonya’dan seçilen özel yapıların içinde LA Mahzen’e de yer verildi. Dünya çapında yapılan değerlendirmeler sonucu, mimari seçkilerde LA Mahzen böylelikle 2. defa yer almış oldu.

Prestijli mimarların imzası ile tasarlanan yeni şarap imalathaneleri ve mimari yapılarının marka bilinci oluşturmada ürünün kendisinden daha önemli hale geldiği günümüzde Lucien Arkas Bağları ve LA Mahzen’in kitapta yer alışı, Türk bağcılığının imajı açısından yurt dışında olumlu bir fark yarattığını da göstermiş oluyor.  LA Mahzen’e daha önce de dünyanın sayılı yayın evlerinden olan Braun Publishing tarafından hazırlanan, “Sömelye’nin Cenneti: Dünyanın En İyi Mahzenleri ” isimli kitapta yer verilmişti.

LA Mahzen

La Mahzen’in planı, iki kademeli gövdeden oluşmakla birlikte bağa paralel olarak açılıyor. Bu, mimarlık çalışmalarını karakterize eden, aşağı doğru eğimli morfolojidir. Tepenin yamacına gömülü olan hacim, iki üretim alanına bölünüyor. Birincisine yalnızca ekili tarlaların yanından erişilebiliyor ve bu kısım şaraphanenin fıçı odasını oluşturuyor. Fıçı mahzeni, herhangi bir açıklığı olmayan, düşük ışıklı ve kontrollü bir iklimlendirme özelliği taşıyor. Mahzen, binanın kalbi olarak kabul ediliyor ve tavandaki cam zemin konukların burayı görmelerine olanak tanıyor. Üretim alanları birkaç alt bölüme ayrılıyor. Doğal malzemeler, ahşap kaplamalarla üretken düzeni koruyor. Heybetli dış merdivenlerden veya dikey iç bağlantılardan ise en dinamik ikinci alana, tadım odasına ve sergi katına ulaşılıyor.

İzmir Torbalı’da 1.168 dönümlük arazide Türkiye’nin en büyük tek parsel organik bağı olarak kurulan Lucien Arkas Bağları ve bünyesindeki LA Mahzen’in, bereketli antik Metropolis topraklarında başlayan başarı öyküsü yıllarca devam edecek.