Ana sponsorluğunu Arkas Holding’in üstlendiği, #kadınerkekeşittirnokta konferansı “Yaşasın Cumhuriyet, Yaşasın Eşitlik” ana temasıyla dördüncü kez düzenlendi. Konferans, toplumsal cinsiyet eşitliğinin sağlanmasını amaçlayan Türkiye’deki ilk, dünyadaki sayılı sivil toplum kuruluşlarından biri olan Yanındayız Derneği’nce organize edildi.
Bu yıl 4. kez düzenlenen #kadınerkekeşittirnokta Konferansı 11 Ekim 2023’te İş Kuleleri Salonu’nda gerçekleşti. YANINDAYIZ Derneği tarafından 2019 yılından bu yana düzenlenen #kadınerkekeşittirnokta Konferansı’nın ana temasını Cumhuriyet’in 100. yılında “Yaşasın Cumhuriyet, Yaşasın Eşitlik” oluşturdu. Türkiye’den birbirinden değerli konuşmacıları ve iş insanlarını buluşturan konferansın sunuculuğunu Oyuncu ve Yanındayız Derneği Başkan Yardımcısı Mert Fırat ile Oyuncu Özge Borak üstlendi.
YANINDAYIZ Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Selen Okay Akçalı konferansın açılışında yaptığı konuşmada #kadınerkekeşittirnokta Konferansı ile toplumsal cinsiyet eşitliğinin sadece kadın meselesi olmadığını, erkeklere de bir o kadar iş düştüğünü hatırlatmak istediklerini belirtti. Akçalı, “Kadın Erkek Eşittir Nokta konferansımızı dört senedir gerçekleştiriyoruz. Bugün de ikinci defa fiziksel olarak yapıyoruz, çok heyecanlıyız. Toplumsal Cinsiyet Eşitliği ise ana temamız. Biz, ‘Yanındayız’ olarak erkeklerin bu konuya daha çok ve etkili katılımını sağlayan bir derneğiz. Toplumsal cinsiyet eşitliği meselesinin çözümü için erkeklerin aktif çalıştığı bir derneğiz. Dolayısıyla bugün art arda yapacağımız seanslarda; sanatçılarımızı, iş insanlarını, akademisyenleri, gençleri ağırlayacağız ve onların perspektifinden toplumsal cinsiyet eşitliği dinleyeceğiz. Sadece kadının perspektifinden değil, erkeklerin tarafından da bakacağız” açıklamasını yaptı.
Yanındayız Derneği Kurucu Başkanı Nur Ger ise derneğin kuruluş serüvenini anlattı ve uzun yıllar faaliyet gösteren pek çok derneğin içerisinden yükselen değer olarak ayrıştığını belirtti. Ger, kadınları hak ettiği konuma getirmek için çalışmaya devam edeceklerini söyledi.
İş insanlarını, akademisyenleri, sivil toplum kuruluşlarından temsilcileri, sanatçıları, siyasi liderleri, girişimcileri ve gençleri ağırlayan konferansın ana sponsorluğunu Arkas Holding yaptı. Kadın istihdamında Türkiye ortalamasının çok üstünde bir profile sahip olan Arkas Holding’in Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Bernard Arkas, Yanındayız Derneği’nin hem kurucu üyesi hem de Denetleme Kurulu Üyesi olarak gerçekleştirdiği çalışmalarla toplumsal cinsiyet eşitliği konusunda kadınların “yanında” duruyor.
Konferansta Arkas Denizcilik Grubu Sürdürülebilirlik Direktörü Serra Tükel de bir konuşma gerçekleştirdi. Tükel, 21’inci yüzyılda kadın erkek eşitliğinden bahsedilebilmesi için en önemli adımların başında iş dünyasında cinsiyet farkının kapanmasının yer aldığını belirterek, “Bugün dünya geneline baktığımızda denizlerdeki kadın istihdam oranının %1.2, lojistik ve taşımacılıkta ise %20 civarında olduğunu görüyoruz. Kadının geri planda olduğu kültürlerde özellikle Asya ve Afrika kıtalarında bu oranlar daha da düşüyor. Ortalamayı çoğunlukla Kuzey Amerika ve Avrupa ülkeleri yükseltiyor” dedi. 63 şirketinde 8 binden fazla kişiye istihdam sağlayan Arkas Holding’in beyaz yakalı çalışanları içinde kadın çalışan oranının %43 olduğunu vurgulayan Tükel, şöyle devam etti: “Denizlerde kadının gücüne ve başarısına inanarak destekleyen Arkas Deniz Ticaret Filosu’nda Türkiye’nin ilk kadın kaptanlarından birisi yetişti. Filomuzda 2 kadın uzak yol kaptanımız aktif olarak çalışmaktadır.
2002 yılında 2 stajyer ile başlayan kadın zabitan politikasıyla, şimdiye kadar Arkas gemilerinde 280’den fazla kız öğrenciye staj imkanı sağlandı. Bugün gemilerimizde Uzak Yol Gemi Kaptanı, Başmühendis, 2. Kaptan, 3. Kaptan, 4. Kaptan ve Elektrik Zabiti olmak üzere pek çok farklı görevde aktif çalışan kadın zabitan kadromuzun %11 oranında olduğunu paylaşmaktan mutluluk duyuruyorum. Her ne kadar bu oran kulağa düşük gelse de, %2’nin altında kalan dünya ortalamasının neredeyse 6 kat üzerindedir.”
Tükel, bir toplumun gelişiminin, ekonomik kalkınma ve sosyal refahının ancak kadının eşit imkanlara sahip olduğu, desteklendiği ve yükseldiği yerde mümkün olduğuna işaret ederek sözlerini şu şekilde tamamladı:
” İşte bu yüzden toplumun her kesiminde ve her sektörde kadınların eşit imkanlara sahip olması için var gücümüzle çalışmalı ve ‘şanslı bir azınlık’ olmaktan öte kadının her alanda eşit fırsatlara erişebilmesini mümkün kılmalıyız… Unutmayalım sanılanın aksine kadının varlığı her yerde olduğu gibi denizlerde de şans getirir.”
Oturumlarda Toplumsal Cinsiyet Eşitsizliğine Çözümler Arandı
İş insanları ve fikir önderlerinin bir araya geldiği konferansta bu yıl; Sosyolog ve Yazar Prof. Dr. Tayfun Atay ‘Değişen Hayat – Değişen Erkek (lik)’, Hukukçu ve Yazar Nazan Moroğlu ise ‘Cumhuriyet bir kadın devrimidir’ başlığıyla Türkiye’deki kadın hakları konusunda bilgi verdi. Konferansın ilk oturumu olan ‘Yüzleşmeler’ bölümünde Aktivist, Gazeteci, Yazar Meral Tamer moderatörlüğünde, Eczacıbaşı Topluluğu Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Faruk Eczacıbaşı, Mey|Diageo Türkiye Genel Müdürü Levent İhsan Kömür ve QNB Finansbank Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Aras yer aldı.
‘Aykırı Performans’ oturumunda Akademisyen Prof. Dr. Itır Erhart ve Oyuncu Evren Bingöl birlikte bir sohbet gerçekleştirdi. ‘Erkekler Gerçekten Eşit Olmak İstiyor mu?’ oturumuna Gazeteci, Yazar Elif Ergu Demiral ve Dr. Alper Hasanoğlu katıldı.
‘Voleybol Ülkesi Türkiye’de Bir Kadın Başarı Hikayesi’ oturumu Gazeteci, Yazar Duygu Demirdağ moderatörlüğünde, Avrupa şampiyonu olan Türkiye Kadın Milli Voleybol Takımı oyuncularından İlkin Aydın, Azerbaycan Kadın Voleybol Milli Takımı Başantrenörü Ataman Güneyligil ve Yanındayız Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Avukat Dr. Hikmet Koyuncuoğlu’nun katılımıyla yapıldı.
‘İkinci Yüzyılda Gençlik Perspektifinden Toplumsal Cinsiyet Eşitliği’ oturumunda ise Araştırmacı ve Ekonomist Can Selçuki, Avukat Ali Gül , Proje Mühendisi Ceren Çakır ve öğrenci Emre Berk Taşdemir yer aldı. ‘Sanatçının Yüzyılı’ oturumuna Müzisyen Cahit Berkay ve Oyuncu İbrahim Selim katıldı.