Arkas’ın Dört Silahşörleri Geldi

Yelkenciliğin Türkiye’deki gelişimine önemli katkılar sunan Arkas çatısı altındaki Arkas Çeşme Yelken Spor Kulübü, eğitimlerde ve yarışmalarda kullanılmak üzere dört adet J70 teknesi satın aldı. Dünyaca ünlü yazar Alexander Dumas’ın Üç Silahşörler romanının Athos, Porthos, Aramis ve Dartanyan adlı karakterlerinden ilham alan tasarımlarıyla dikkat çeken teknelerden ilki J70 Tour of Türkiye Göcek, ardından da J70 Tour of Türkiye Marmaris yarışında sahneye çıktı.

Arkas’ın 2017’de Çeşme Yelken İhtisas Kulübü’nden devraldığı Arkas Çeşme Yelken Spor Kulübü, öncelikle yeni sporcular yetiştirmek ve mevcut sporcuların daha iyi antrenman yapmasını sağlama üzere yatırımlarına devam ediyor. Halihazırda çocuk ve gençlere yelken eğitimi veren Arkas M.A.T. Sailing Team, İzmir’deki üniversiteler ve ilgili gruplar için de hem eğitimde hem de yarışlarda kullanılmak üzere dört adet J70 model tekne satın aldı. Arkas Çeşme Yelken Spor Kulübü bu sayede Optimistle başlanan, laser ve katamaran ile devam eden eğitimlerini J70 sınıfını da ekleyerek geliştirdi. Böylece her yaştan yelken severe yarışma heyecanı vererek daha kolay antrenman yapmaları ve takımlar kurulması sağlanacak.

Yaşı dolan ve fiziki gelişimleri devam eden, optimist ve laser tekneleri artık kullanamayıp bir üst seviye teknelere geçen sporcular tarafından kullanılan J70 tekneler basit kullanımıyla ön plana çıkıyor.

Yelken Dünyasında Bir İlk

Arkas M.A.T. Sailing Team tarafından kullanılacak olan J70 teknelerinin bir diğer özel yanı ise tasarımlarında yapay zekâ araçlarının kullanılması oldu. Dünyaca ünlü yazar Alexander Dumas’ın Üç Silahşörler romanından esinlenerek Athos, Porthos, Aramis ve Dartanyan adlı karakterlerin isimlerini alacak teknelerin tasarımları ise Air Brush sanatçısı Evrim Duyar tarafından uygulanacak.

Atos Yarışlarda

Arkas Çeşme Yelken Kulübü’nün filosuna katılan J70’lerden ilki olan Atos ise ilk yarışına 8-12 Mart tarihleri arasında Göcek’te gerçekleştirilen J70 Tour of Türkiye’ye katılırken ardından da 7-9 Mart tarihlerinde aynı yarışın Marmaris ayağında yarıştı.

J70’ler J Boats tarafından üretiliyor. 2012 yılında suya indirilen teknenin tasarımında J Boats’un birçok modelinin tasarımında imzası bulunan Alan Johnstone var. J70, yelkene yeni başlayan ya da amatör/profesyonel yelken sporcuların rahatlıkla ve kolayca kullanabilmesi, sağlam ve dengeli yapısı ile kısa sürede yelkenciler arasında popülerleşerek one design yarış teknesi olarak kullanılıyor. Basit tasarımı ve rahat kullanımıyla yarışlar, eğitimler ve günlük geziler için oldukça elverişli özelliklere sahip olan J70’ler; kolaylıkla sökülebilen karbon direği yatırılıp, salması çekildiğinde kısa süre içinde treyler üstüne aktarılabilir. Pratik kullanımı ile istenilen noktaya rahatlıkla ulaştırılabiliyor. Donatma ve taşımada sağladığı bu faydalar J70’lerin kısa süre içinde popülerleşmesinde bir başka etken.

Üretimine Fransa’da devam edilen J70 tekneler sportsboat, IRC, one design yarışlarıyla sınırlı kalmayıp kendi sınıf birliğini kurarak “European Champion League” adı altında yeni bir yarış sistemiyle yarışma düzenlemeye başladı. 2014 yılında ilk kez organize edilen yarışlarda sekiz tekne aynı anda suda umpire’lık (hakemlik) sistemiyle eşleşerek yarıştı.

İlki 2017 yılında İtalya’da 161 teknenin katılımıyla gerçekleşen ve dikkatleri üzerine çeken J70 Dünya Şampiyonası sayesinde J70’lerin ünü kısa sürede tüm dünyaya yayıldı.