İnsanlık, bu yılın doğal kaynaklarını zamanından önce bitirerek 2023’ün kaynaklarını tüketmeye başladı bile… Küresel Ayak İzi Ağı(GFN)’nın doğal kaynakları ve insanların kaynak kullanımını ölçerek hesapladığı Dünya Limit Aşımı Günü verilerine göre 2022’nin kaynakları yıl sonu gelmeden 156 gün önce bitirildi.
Her yıl dünyanın doğal kaynaklarını ve insanların kullanımlarını ölçerek o yıla ait “Dünya Limit Aşımı Günü”nü hesaplayan Küresel Ayak İzi Ağı, 2022 yılına ait doğal kaynakların 28 Temmuz’da bitirildiğini duyurdu. Yani 29 Temmuz’dan itibaren gelecek yılın kaynaklarını kullanmaya başladık. Bu yıl kayıtlara Limit Aşım Günü olarak geçen 28 Temmuz’un, şimdiye dek kaydedilenler arasında en erken tarih olduğu belirtiliyor.
GFN’nin, Birleşmiş Milletler istatistiklerine dayandırdığı veriler, insanların 2022 yılında ekosistemlerin yenileyebileceğinden tam yüzde 75 daha fazla doğal kaynak kullanmış olacağını ortaya koyuyor. Buna göre insanlar 2022’de 1 değil 1.75 gezegen varmış gibi bir tüketim gerçekleştirecek. Doğal Hayatı Koruma Vakfı (WWF)küçük değişikliklerle Limit Aşım Günü’nün ertelenebileceği belirtiyor. Alınabilecek en etkili önlemlerden birinin ise otomobil kullanımını azaltılması olduğu ifade ediliyor. Otomobil kullanımı kaynaklı karbon ayak izi yüzde 50 azaltılıp, bu mesafenin üçte biri toplu taşıma, kalanı da yürüyerek veya bisikletle katedilirse Dünya Limit Aşım Günü’nün 13 gün ötelenebileceği vurgulanıyor.
Dünyanın doğal kaynakları ve insanların kaynak tüketimi 1961’den itibaren hesaplanıyor ve insanlık ilk kez 1971 yılında dünyanın üretebildiğinden fazlasını tüketti. İlk Limit Aşım Günü ise aynı yıl 25 Aralık’ta gözlemlendi.