Dünya

Meteroit Lüks Çanta

Fransız moda devi Coperni, 55 bin yıl önce Fransa’nın güneyine düşen bir göktaşından ürettiği el çantasıyla sosyal medyada ilgi odağı haline geldi. Şirket yetkilileri, ‘Mini Meteorite Swipe Bag’ adını verdikleri çantanın arkeoloji ve tasarımı ustaca birleştirdiğini iddia ediyor. Diğer yandan bu lüks aksesuar, 40 bin Euro’luk etiketiyle farklı tepkiler topluyor. Ay taşı ve reçine kullanılarak üretilen çantadan Coperni’nin elinde kaç adet olduğu bilinmiyor. Ünlü marka, ürünün ısmarlama olması gerekçesiyle iade edilemeyeceğini, satılan her göktaşı çantanın birbirlerinden farklılık göstereceğini ve orijinallik sertifikasıyla birlikte müşteriye iletileceğini belirtiyor.

Google’ın Eski Mühendisinden Ölümsüzlük Çıkışı 

Google’ın eski mühendislerinden fütürist Ray Kurzweil, sekiz yıl içinde insanlığın ölümsüzlüğe ulaşacağı tahmininde bulundu. Kurzweil, nanoteknoloji ve robotik alanlarındaki gelişmelerin, yaşlanmayı tersine çeviren “nanobot”lara yol açacağına söyledi. Kurzweil, bu minit robotların, vücut yaşlandıkça bozulan hasarlı hücre ve dokuları onaracağını belirterek, insanları kanser gibi hastalıklara karşı bağışık hale getireceğini öne sürdü. Kurzweil, Gelecek sekiz yıl içinde yaşlanmayı tersine çeviren nanobotlar göreceğiz. Nanobotlar, vücut yaşlandıkça bozulan hasarlı hücre ve dokuları onaracak. Bu şekilde insanlar kanser gibi ölümcül hastalıklara karşı korunacak” dedi.

NASA’nın Fütüristik Yeni Uzay Kıyafeti Neden Beyaz Değil?

NASA’nın 2026’da Artemis görevi kapsamında Ay’a göndermeyi planladığı astronotlar için hazırlanan uzay kıyafetleri dikkat çekici bir tasarıma sahip. “AxEMY Yeni Nesil” diye adlandırılan uzay giysisi astronotların hareket etmesini kolaylaştıracak pek çok yenilik barındırıyor. Siyah taban üzerine turuncu ve mavi desenlerle bezenmiş uzay kıyafeti, son derece fütüristik bir görünüme sahip olsa da aslında biraz da yanıltıcı. Zira astronotların Ay yüzeyindeyken lansmandaki siyah giysinin aksine beyaz kıyafet giymesi gerekiyor. Astronotları Güneş ışığında serin tutmak için uzay kıyafetinin yansıtıcı ve iyi yalıtımlı olması gerekiyor. Bunu da en iyi beyaz kıyafet sağlıyor.  Axiom Space’ten yapılan basın açıklamasında, yeni prototipte aslında tescilli tasarımın gizlendiği belirtilerek beyaz versiyonun doğrudan NASA’ya iletileceği söyledi.

Nokia, Ay’a 4G İnternet Kuruyor

Finlandiya merkezli teknoloji ve telekomünikasyon firması Nokia, Ay’a 4G internet kurmayı planlıyor. Şirket, kasım ayında uzay firması SpaceX’e ait bir Falcon 9 roketiyle 4G iletişim sistemini Ay yörüngesine gönderecek. Sistem daha sonra ABD’li havacılık firması Intuitive Machines’in tasarladığı Nova-C adlı uzay aracıyla Ay yüzeyine indirilecek. İletişim sisteminin Ay’ın güneyindeki Shackleton kraterine konuşlandırılacağı öğrenildi. Nokia’dan gelen açıklamada 4G sisteminin Ay’daki zorlu koşullara dayanacak şekilde tasarlandığı bildirildi. Teknoloji, gelecekte Ay’a gidecek astronotların orada sürdürülebilir bir üs kurmasına katkı sağlayabilir.

Paris, E-Scooter’ı Yasaklayan İlk Şehir Oldu

Yapılan referandumla kiralık e-scoter’ların kullanımını yasaklayan ilk kent Paris oldu. Fransa’nın başkenti Paris’te kiralık e-scooter’ların şehir içerisinde kullanımına ilişkin yapılan referandumda yüzde 90 oranında hayır oyu çıktı. Referandum, kentte e-scooter’ların karıştığı bazı ölüm ve yaralanmaların olduğu kazaların ardından gündeme gelmişti. Paris Belediye Başkanı Anne Hidalgo, gazetecilere verdiği demeçte, “Seçmenlerin kararına saygı göstermeye kararlıyım. Çok pahalı, 10 dakika için beş Euro pek sürdürülebilir değil ve hepsinden önemlisi, birçok kazanın nedeni” dedi.

Kuzey Amerika’nın En Sıcak Çölüne Kar Yağdı

Kuzey Amerika’nın en sıcak çölü olan Sonora Çölü’nde görülen kısa süreli kar yağışı ilgi çekici manzaralar oluşturdu. Meksika ve Birleşik Devletler’in güneybatısında yaklaşık 250 bin kilometrelik bir alana yayılan Sonora Çölü’nün bir kısmına yağan karın kalınlığı yer yer 5-10 santimetreyi buldu. Kaktüsleri örten karın fotoğrafını çeken Pulitzer Ödüllü manzara fotoğrafçısı Jack Dykinga, bölgeye 10 yıldır kar yağmadığını manzaranın “yersiz durduğunu, tamamıyla büyülü ve çarpıcı derecede güzel” olduğunu söyledi.

Hollanda’da Kuş Gribi Aşısı Denemesi Başarılı Oldu

Hollanda‘da Wageningen Üniversitesi Veterinerlik Fakültesi tarafından yapılan çalışmalar sonucu iki aşının tavukları kuş gribine karşı korumada başarılı olduğu kanıtlandı. Aşıların sadece hastalık belirtilerine karşı değil, aynı zamanda virüsün yayılmasına karşı da etkili olduğu belirtildi. Hollanda Tarım Bakanı Piet Adema, Temsilciler Meclisi’ne gönderdiği mektupta, tavuk ve hindileri kuş gribinden koruyan aşının önemli bir adım olduğunu ve elde sonuçların memnuniyet verici olduğunu söyledi.

Dubai’de Sürdürülebilir Kent Adımları

Son yıllarda sanat ve üniversite alanında da adından söz ettiren Dubai, yalnızca lüks otelleriyle anılmak istemiyor. Kentin çevresini dolaşacak üzeri kapalı bir yaşam yolu inşa edilecek ve bu The Loop isimli yolun uzunluğu 93 km olacak. Proje, Dubai merkezli URB şirketi tarafından hayata geçirilecek. Şirket ayrıca  40 hektarlık Agri Hub isimli yeşil bir merkez de oluşturulacak. Agri Hub’a 2024’te başlanacak. The Loop ise 2040’ta tamamlanacak.

Kaynaklar
Oksijen (2023) Dubai’nin yeni hedefi sürdürülebilir kent olmak, Sayı116, s.15.
https://www.independent.co.uk/climate-change/news/snow-desert-photo-sonoran-california-b2309541.html
https://www.bbc.com/turkce/articles/crgqrn0vynno
https://www.ekonomim.com/sektorler/teknoloji/nokia-aya-internet-agi-kuracak-haberi-688599
https://www.indyturk.com/node/619866/ya%C5%9Fam/kuzey-amerikan%C4%B1n-en-s%C4%B1cak-%C3%A7%C3%B6l%C3%BCne-kar-ya%C4%9Fd%C4%B1
https://www.ntv.com.tr/galeri/dunya/55-bin-yil-once-dunyaya-dusen-goktasindan-luks-canta-40-bin-euroluk-fiyati-ile-gundemde,9pUyGzW0q0mi94A3Axc5rQ/sWMTnJsrJUSfKQEhVCJGIA
https://www.yenicaggazetesi.com.tr/insanlar-8-yil-icinde-olumsuz-olacak-647750h.htm
https://www.gazetepencere.com/halkin-yuzde-90ni-istemedi-paris-e-scooterlari-yasaklayan-ilk-sehir-oldu/