Oyuncak Ayıcığından Ayrılamayan Kral / Demet Cengiz

Kraliçe II. Elizabeth’in ölümünün ardından Birleşik Krallık tahtına çıkan Kral III. Charles, tahtı en uzun süre bekleyen veliaht olarak tarihe geçti. Dört yaşından beri tahtın birinci varisi olan Charles, 73 yaşında kral olabildi. Sevgiye hasret, güvensiz gözlerle etrafına bakan Charles, 6 Mayıs’ta yapılan törenle tacını giydi.

Buckingham Sarayı’nda 14 Kasım 1948’de -o sırada prenses unvanına sahip- II. Elizabeth ve Prens Philip’in ilk çocuğu ve dönemin kralı VI. George’un ilk torunu olarak dünyaya gözlerini açan oğlan çocuğuna Charles Philip Arthur George ismi verildi. Mountbatten-Windsor soyadına sahip bu bebek doğduğu andan itibaren annesinden sonra Birleşik Krallık ve İngiliz Milletler Topluluğu’nun başına geçecek kişi olarak anıldı. Minicik bir bebek için ağır bir yüktü. Annesinin tahta çıktığı 1952 yılında, henüz dört yaşındayken ‘sıradaki kral’ ilan edildi. ‘Geleceğin kralı’ realitesi nedeniyle ağır sorumluklar altında bir çocukluk ve gençlik dönemi geçirdi. Kraliçe II. Elizabeth’in 8 Eylül 2022’de ölümüne kadar bu ağır nöbet tam 70 yıl sürdü. Hem tahtı en uzun süre bekleyen veliaht hem de Britanya tahtına geçen en yaşlı hükümdar oldu. Bu tahtı bekleme nöbeti öylesine uzun sürmüştü ki sırasını oğlu Prens William’a vermesini teklif edenler de yok değildi.

Kendini sürekli otoriter ve güçlü bir anneye, eğitim konusunda takıntılı bir babaya ispatlamak zorunda kaldı. Bir kraliçe anne tarafından onaylanmak öyle çok da kolay değildi. Yüzlerce yıllık geleneklerle, ağır sorumluluklarla test edildi. Evet, bu dünyaya prens olarak doğmuştu ama kimse ona gerçekten ne istediğini sormamıştı. Alacağı eğitime, kiminle evleneceğine babası, ne zaman boyanacağına annesi karar vermişti. Dünyanın kalbine taht kuran bir kadınla (Leydi Diana) evlendiğinde de yine gölgede kalmıştı. İki çocuğunun annesi, dünyanın hayran olduğu Diana’yı belki de sırf bu yüzden sevemedi. Parlaktı Diana. Girdiği her yeri aydınlatan utangaç ama güçlü bir ışığı vardı. İlk aşkı Camilla? Camilla öyle değildi; hem alamadığı anne sevgisini ve şefkatini veriyor hem de gereksiz ışık saçmıyordu.

Diplomalı İlk Veliaht

En başa… Çocukluğuna dönelim. Sarayda bir mürebbiye tarafından yetiştirilen Charles’ın, 1955 yılında okula gideceği duyuruldu. İlk kez bir veliaht evde eğitim yerine okula gönderiliyordu. 1958’den itibaren babasının eğitim aldığı Cheam hazırlık okuluna devam etti ve yine babasının mezun olduğu Kuzeydoğu İskoçya’daki Gordonstoun’a 1962 yılında yatılı olarak başladı. Annesi ve babasıyla hem fiziksel olarak hem de duygusal olarak mesafeli olmaları yetmiyormuş gibi bir de katılığıyla meşhur Gordonstoun’da zorbalığa maruz kalmıştı.

1966’da Geelong Grammar School’un Timbertop kampüsünde (Avustralya) iki dönem eğitim gördü. Birleşik Krallık Silahlı Kuvvetlerine katılmak yerine doğrudan üniversiteye geçerek kraliyet geleneğini ikinci kez bozdu. 1967’de Trinity College, Cambridge’e kabul edildi. İlk dönemde arkeoloji ve antropoloji, ikinci dönem ise tarih eğitimi aldı. İkinci yılında Galler Üniversitesi’ne devam ederek bir dönem Galler tarihi ve dili okudu. Cambridge Üniversitesi’nden 1970’te Bachelor of Arts derecesiyle mezun oldu ve üniversite diploması alan ilk İngiliz veliaht oldu. 1975’te ise Cambridge’den Master of Arts derecesi aldı.

Cambridge’deki ikinci senesinde, Kraliyet Hava Kuvvetleri’nden eğitim talebinde bulundu ve Cambridge Üniversitesi Hava Filosu’nda Chipmunk uçağını kullanmayı öğrendi. 8 Mart 1971’de jet pilotu olarak eğitim almak üzere Kraliyet Hava Kuvvetleri Koleji Cranwell’e başvurdu. Mezuniyet töreninin ardından Eylül ayında denizcilik kariyerine başladı ve çeşitli savaş gemilerinde görev aldı. RNAS Yeovilton’da helikopter pilotu olarak yeterlilik aldı ve ardından HMS Hermes’te görev yapan 845 Donanma Hava Filosu’na katıldı.

İlk Aşkına Sadık

Charles gözde bir bekar olarak gençliğinde çok ilgi görüyordu. 1971 yılında henüz 23 yaşındayken tanışıp büyük aşk yaşadığı Camilla’ya ailesi onay vermemişti. Charles 1973’te donanma ile denizaşırı göreve giderken Camilla’ya “Beni bekle” dememişti. Camilla aynı yıl Andrew Parker Bowles ile evlenince genç prensin kalbi kırılmıştı.

Bilindiği üzere Charles, 1981’de Leydi Diana ile rüya gibi bir düğünle evlenip dünya gündemine oturmuştu. Diana güzelliğin ve zarafetin ötesine geçen bir ışıkla sadece Birleşik Krallık halkını değil tüm dünyayı büyülüyordu. Charles sadece bir kez Camilla’ya âşık olmuş, onda hem aradığı onayı, sevgiyi ve şefkati bulmuştu hem de Camilla asla onu gölgede bırakacak kadar parlamıyordu. Charles ve Diana’nın flörtüne tanıklık edenler Charles’ın Diana’dan etkilendiğini, Diana’nın ise prense âşık olduğunu söyleyeceklerdi. Babasının ‘kraliyete yakışır gelin adayı’ demesi üzerine Diana ile evlenen Charles’ın kalbi de aklı da hep Camilla’da kalmıştı. Öyle ki Leydi Diana evlenmeden önce aralarındaki ilişkiyi fark etmiş, “Balayında bile biz aslında üç kişiydik” demişti. Charles, Camilla takıntısı nedeniyle kesintisiz eleştiri yağmurları altında yaşamayı öğrendi. Karısına sadakatsiz, ilk aşkına ise sonsuz sadakat sergileyen bir prensti o.

Zoraki evlilikler yürümemiş, basının acımasız haberleri skandalları köpürtmüş, saraylarda mutsuz prensler ve prensesler ayrı ayrı odalarda ağlamıştı. Babasının onayıyla evlenen Charles, annesinin ve dönemin İngiltere başbakanı John Major’un tavsiyesiyle 1996 yılında Diana’dan boşandı. 1997’de Diana, Paris’te trajik bir trafik kazasında yaşamını yitirdi. İki çocuğunun annesi Diana’nın cenazesini Paris’ten alıp Londra’ya getirme görevi Charles’ın sırtına yüklenmişti. Ömrü anne-baba onayı aramakla geçen Charles, sadakatsiz koca olarak sürekli eleştirilmiş ve Diana’nın ölümüyle kraliçe ile birlikte nefret söylemlerinin hedefinde olmuştu.

En büyük meziyeti geri planda durmak olan Camilla ile 2005 yılında evlenen Charles, özel hayatını 57 yaşında ancak bir düzene oturtabildi. Oğlu Prens William ve eşi Kate’ten yüzü gülen Charles, kraliyet görevlerinden geri çekilen küçük oğlu Prens Harry ve eşi Meghan ile sıkıntılar yaşamaya devam ediyor. Harry ve Meghan’ın sürekli röportajlar vermesi, belgesellere konu olması ve kitaplar yazması, 70 yıl taht sırası bekleyen kralın iyice canını sıkıyor. En son Kraliçe Elizabeth’in cenaze töreninde bir araya gelen aile fertleri arasında soğuk rüzgarlar esmeye devam ediyor. En son 6 Mayıs’ta gerçekleşen taç giyme törenine Harry tek başına katıldı. Kralın oğluna ve gelinine kırgın olduğu bir sır değil.

Oyuncak Ayısı ve Dadısı

2019 yılında yapılan bir araştırmada Charles’ın kral olmasını isteyenlerin oranı yüzde 46 iken, 2021’de bu oran yüzde 60’a çıktı. Taç giyme töreninden sonra Kral III. Charles’a desteğin daha da artması şaşırtıcı olmaz.

Sanat, mimari, alternatif tıp ve sporun çeşitli dallarına ilgi duyan Kral III. Charles, felsefe ve din konusunda da donanımlı biri olarak tanınıyor. Özel yaşamı dışında alternatif tıbba ilgisi ve bırakmış olsa da avcılığı çok eleştirilmişti.

Etrafına genellikle hızlı ve endişeli bakışlar atan kralın gözlerinde hırpalanmış bir çocuğu görmek mümkün. Fevri ve kontrolsüz olmakla itham edilen Charles’ın kimi şaşırtıcı özellikleri ise şöyle: Çocukluğundan beri sahip olduğu oyuncak ayısını gittiği her yere götürüyor. Çocukluğundan bu yana bir oyuncak ayısından ayrılmadı bir de dadısı Mabel Anderson’dan. Ve tabii ki ilk aşkı Camilla’dan. Hatta Camilla’yı, dadısına benzetenler de çoktur. Kral kendine özel tasarlanmış tuvalet oturağı ve diyetine uygun yemekler yapan aşçısı olmadan da hiçbir yere gitmiyor.

Kral Charles’ın taç giyme töreni 6 mayısta Wesminster Abbey Kilisesi’nde gerçekleşti. Törene kraliyet üyelerinin yanı sıra siyasi liderler ve ünlü isimler katılırken İngiltere’nin farklı şehirlerinden gelen binlerce kişi Londra sokaklarını doldurdu. İngiltere’de, 70 sene sonra ilk kez gerçekleşen taç giyme töreninde Charles, kraliyet tahtına oturdu ve Canterbury Başpiskoposu tarafından kutsandıktan sonra tacı başına yerleştirildi. Zümrüt, yakut ve pırlantalarla süslü, sembolik önemi çok büyük olan ‘Devlet Kılıcı’ ise ilk kez bir kadın tarafından tahta çıkan hükümdara sunuldu.