Arkas Sanat Merkezi “L’Air de Paris – Paris Havası” sergisi ile Paris havasını İzmir’e getirdi. 28 Eylül’de açılan sergiyi sanatseverler 12 Şubat 2023’e kadar ziyaret edebilecek. Sergi, Léopold Lévy’den Fikret Mualla’ya Hale Asaf’tan Abidin Dino’ya birçok ünlü sanatçının İstanbul’dan Paris’e yerleşmeleriyle bu özgürlükçü ortamda kendilerini bulma hikayelerini anlatıyor.
Arkas Sanat Merkezi’nde yeni sezon Paris havası estiriyor. ASM’nin 24. sergisi olan “L’Air de Paris – Paris Havası”, 1945-1968 yılları arasında Türkiye’den sanatın başkenti Paris’e yolu düşen Türk sanatçıların deneyimlediği özgürleştirici dinamikleri ele alıyor. Arşiv belgeleri ve fotoğraflarla desteklenen bütünsel yaklaşım, II. Dünya Savaşı’ndan sonra Paris’e giden Türk sanatçıların, hayatlarında dönüm noktası olan Paris deneyimine ve kendilerini bulma yolculuklarına ışık tutuyor.
Serginin açılışında konuşan Arkas Holding Yönetim Kurulu Başkanı Lucien Arkas, Türkiye ve Fransa arasındaki uzun süreli kültürel bağlara ve ilişkilerin önemine değinerek, “Türkiye ve Fransa arasındaki kültürel etkileşimin, sanatçıların eserlerine olan yansımalarını yine bu ilişkinin bir sembolü olan Arkas Sanat Merkezi’nde ağırlamaktan büyük mutluluk duyuyoruz. Sergide yer almak üzere koleksiyonlarındaki eserlerini bizimle paylaşan tüm koleksiyonerlere teşekkürlerimi sunuyorum. Dönemin ruhunu yansıtan L’Air de Paris – Paris Havası sergisinin çok sayıda ziyaretçi tarafından görülmesini temenni ediyorum” dedi.
Fransa İstanbul Başkonsolosu Olivier Gauvin yaptığı konuşmada, “Fransa ve Türkiye arasındaki kültürel ilişkilerin hakiki bir göstergesi niteliğindeki bu sergi ülkelerimiz arasında kurulmuş sıkı sanat bağının somut bir örneğidir. Arkas Sanat Merkezi çalışanlarına ve Lucien Arkas’a iki ülke arasındaki kopmaz kültür bağını İzmir’de yaşatmaya devam ettikleri için bir kez daha teşekkür ederim” dedi.
Arkas Sanat Direktörü Müjde Unustası, “L’Air de Paris – Paris Havası” sergisinde bir araya gelen 1945-68 yılları arasında Paris’te bulunmuş Türk sanatçılara ait yapıtların, Arkas Koleksiyonu’nda önemli bir yere sahip olduklarının altını çizerek, “Dünyada ve Türkiye’de tanınmış bu sanatçıların farklı koleksiyonlarda yer alan eserleri, ilk defa bu ölçekte bir araya geldi. Sergi; büyük kısmı daha önce hiç sergilenmemiş olan yapıtları arşiv belgeleri ve fotoğraflar ile destekleyerek sanatçıların o dönemdeki Paris deneyimini bütüncül bir bakış açısıyla ortaya koyuyor. Bu açıdan bu sergi bugüne dek Türkiye’de gerçekleşen en kapsamlı Paris Ekolü sergisi. Kimi zaman neşeli, kimi zamanda zorluklarla sanatını icra eden bu sanatçı topluluğunu daha da yakından tanımak için bu sergiyi bir fırsat olarak değerlendiriyorum” ifadelerini kullandı.
Sergi Küratörü Necmi Sönmez ise, “L’Air de Paris – Paris Havası sergisi Türkiye ve Fransa arasında uzun yıllara yayılan yakınlaşmanın en ilginç mecralarından olmasına rağmen fazlaca bilinmeyen Çağdaş Türk Sanatı’nın Paris macerasına ve Paris Türk Kolonisi üzerine yoğunlaşıyor. ‘Türk Sanatı ne zaman özgüven kazanarak, özgünleşti? Sanatçılarımız ne zaman Avrupalı hocalarının etkilerinden uzaklaşarak kendi ayaklarının üstünde durabildiler?’. Sergide bir araya getirilen yapıtlarla bu soruların cevaplarının peşine düştük” diye konuştu.
Müjde Unustası direktörlüğünde ve Necmi Sönmez küratörlüğünde hazırlanan sergide, Léopold Lévy, Fikret Mualla, Hale Asaf, Fahrelnissa Zeid, Zeki Faik İzer, Nurullah Berk, Hakkı Anlı, Sabri Berkel, Füreya Koral, Abidin Dino, Hulusi Mercan, Selim Turan, Cihat Burak, Adnan Varınca, Şükriye Dikmen, Avni Arbaş, İlhan Koman, Leyla Gamsız, Lütfi Özkök, Neşet Günal, Nejad Devrim, Mübin Orhon, Nedim Günsur, Traje Dikmen, Adnan Çoker, Turan Erol, Remzi Raşa, Kuzgun Acar, Semiramis Zorlu, Albert Bitran, Oktay Günday, Ferit İşcan, Erdal Alantar, Güneş Karabuda, Yüksel Arslan ve Müzehher Bilen Pasin’den 288 eser yer alırken, Arkas Koleksiyonu’ndan birçoğu ilk kez gün ışığına çıkan 24 eser bulunuyor. “L’Air de Paris – Paris Havası” sergisinde Türk Sanatı’nın modernleşmesinde önemli katkıları olan bu sanatçıların resim, heykel, seramik gibi eserlerinin yanında sanatçılara ait belge, mektup, eskiz ve defterler de görülebilecek.
L’Air de Paris – Paris Havası sergisi, “Türk Sanatı ne zaman özgüven kazanarak, özgünleşti? Sanatçılarımız ne zaman Avrupalı hocalarının etkilerinden uzaklaşarak kendi ayaklarının üstünde durabildiler?” gibi ülkemizde şimdiye kadar üzerine yeterince düşülmemiş bazı soruları gündeme getiriyor.
Sergiye paralel olarak Institut français İzmir, Fahri Petek’in objektifinden Paris Ekolü; 1945 – 1968 fotoğrafları isimli sergiye ev sahipliği yapıyor. Fransa’da yaşamış olan fotoğraf sanatçısı Fahri Petek’in arşivlerinden dijital ortama aktarılan 65 fotoğraf, Institut français İzmir’in sergi salonunda projeksiyondan yansıtılıyor. Arkas Sanat Merkezi’ndeki L’Air de Paris – Paris Havası sergisinde de yer alan sanatçıların bu dönemde Fahri Petek’in objektifine yansıyan görüntüleri de sergide yer alıyor.
Sergi kapsamında Arkas Sanat Merkezi tarafından farklı yaş gruplarına yönelik hazırlanan Cumartesi Çocuk Atölyeleri ile çocuklar sergide yer alan eserler üzerinden sanatçıları ve farklı sanat akımlarını tanıyor, özgürce üretmenin keyfine varıyorlar. Yarım saat süren sergi turunun ardından gerçekleşen yarım saatlik atölye çalışmasında çocuklar, yeteneklerini ve yaratıcılıklarını keşfediyorlar. Ücretsiz ve kontenjanla sınırlı etkinliklere katılım için etkinlik@arkassanatmerkezi.com adresine elektronik posta göndererek rezervasyon yaptırmak yeterli.
Sergi 28 Eylül 2022-12 Şubat 2023 tarihleri arasında Arkas Sanat Merkezi’nde ücretsiz gezilebilecek.
Arkas Sanat Merkezi Ziyaret Günleri:
Pazartesi hariç haftanın her günü 10:00-18:00
1380 Sokak No:1 Alsancak, İzmir
+ 90 (232) 464 66 00