Merriam-Webster’a Göre 2023’ün Kelimesi “Otantik”

İngilizcenin en çok tanınan kaynaklarından Merriam-Webster sözlüğü, yılın kelimesinin ‘otantik’ olduğunu açıkladı. Merriam-Webster’ın internet sitesinden yapılan duyuruda, yılın kelimesine yönelik ilginin, yapay zekâ hakkındaki gelişmeler ve sosyal medyadan kaynaklandığı belirtildi.

Amerika’nın en eski sözlüğü Merriam-Webster; gerçek, güvenilir, asıl ve özgün gibi anlamlara gelen otantik sözcüğünü 2023’ün kelimesi olarak belirledi. Sözlük yayıncısı, bu ilginin çevrimiçi aramalardan ve konuşmalardan kaynaklandığını duyurdu. Merriam-Webster’in internet portalında yer alan açıklamaya göre otantik kelimenin popülaritesinin, gerçek ile sahte arasındaki çizginin giderek bulanıklaşmasıyla arttığı ifade edildi. Ayrıca en çok aranan bir diğer sözcüğün de sahte videolar üretilmesini sağlayan; yapay zekâ temelli teknoloji için kullanılan deepfake olduğu vurgulandı.

Merriam-Webster’a göre yapay zekâ patlaması bu bulanıklığı körükleyerek metin, resim ve videoların gerçekliğine ilgiyi artırdı. Yayıncı; markalar, sosyal medya fenomenleri ve ünlülerin de bu kelimeyi popüler hale getirdiğini ifade etti. Bunlar arasında, insanların sosyal medyada daha otantik olması gerektiğini söyleyen X’in sahibi Elon Musk da yer aldı.

2023’te en çok kullanılan diğer kelimeler arasında romantik çekicilik ya da cazibe anlamına gelen ve daha çok sosyal medyada kullanılan ‘rizz’ ve eski ABD başkanı Donald Trump’ın dört ayrı hukuki davada suçlanmasının ardından ilginin arttığı ‘indict’ (iddianame) yer alıyor. 3. Charles’ın Mayıs ayında yeni kral olarak taç giymesinin ardından coronation (taç giyme töreni) kelimesi de çok arananlar arasındaydı.

Merriam-Webster sözlüğü, 2022’de ise yılın kelimesi olarak bir kişinin kendi gerçeklerini ya da inançlarını sorgulamasına neden olacak ölçüde manipüle edilmesi anlamına gelen ‘gaslighting’i seçmişti.

Kaynaklar
https://www.gazeteduvar.com.tr/2023-yilinin-kelimesi-belli-oldu-haber-1649510
https://gazeteoksijen.com/dunya/merriam-webster-2023un-kelimesini-secti-gecen-yil-gaslight-bu-yil-authentic-otantik-195700
https://www.milliyet.com.tr/pazar/bu-yil-en-cok-gercekligi-aradik-7043176
https://www.ntv.com.tr/n-life/kultur-ve-sanat/merriam-webster-sozlugu-2023-yilinin-kelimesini-acikladi-authentic,xvMNdovMHUSuur_zty8CkA
https://www.aa.com.tr/tr/dunya/merriam-webster-2023un-en-cok-kullanilan-kelimesi-otantik/3066718
https://www.diken.com.tr/merriam-webster-sozlugunden-yilin-kelimesi-otantik/