Arkas Turmepa II, 2021 Sezonunda 100 Bin Litre Atık Topladı

Arkas Holding ve TURMEPA iş birliğinde 15 yıl önce başlatılan proje kapsamında faaliyete geçen Arkas TURMEPA II atık toplama teknesi, 15’inci sezonunu tamamladı. Sezon boyunca Çeşme koylarında 640 tekneden 100 bin litre atık alımı gerçekleştiren tekne, 800 bin litre deniz suyunun temiz kalmasını sağladı. Arkas ve TURMEPA, sürdürülebilir deniz turizmine destek olmaya ve bölgedeki habitatın korunması çalışmalarına önümüzdeki dönemlerde de devam edecek.

Arkas Holding ve Deniz Temiz Derneği/TURMEPA iş birliğinde 2006 yılında başlatılan sosyal sorumluluk projesi Arkas TURMEPA II, Ege’de Çeşme koylarının kirlilikten korunmasını amaçlıyor. Yapımını ve işletmesini Arkas Holding’in üstlendiği ARKAS TURMEPA II atık toplama teknesi, kirliliğin engellenmesine büyük katkılar sağlıyor. Proje kapsamında 2021 yılına ilişkin çevresel sürdürülebilirlik raporu açıklandı. Raporda, Arkas TURMEPA II’nin atık toplama faaliyetlerine yer verilirken, Çeşme koylarında habitatın korunmasına yönelik yaptığı katkılara da ayrıntılı bir şekilde değinildi.

15 Yılda 15.3 Milyon Litre Deniz Suyu Temiz Kaldı

Arkas TURMEPA II teknesi 2021 yaz sezonunda 640 tekneden 100 bin litre atık topladı. Yani yaklaşık 5.270 adet damaca boyutunda siyah ve gri suyun denize karışmasını engelledi. Toplanan atık su miktarı 555 kişinin günlük ürettiği atık suya eşdeğer. 100 bin litre atık suyun denize karışmasının önlenmesiyle birlikte 800 bin litre deniz suyunun temiz kalması sağlandı. 2006 yılından bu yana Arkas TURMEPA II atık alım teknesinin topladığı atık su miktarı da 2 milyon  litreye ulaştı. Projeyle, 15.3 milyon litre deniz suyunun da temiz kalması sağlanmış oldu.

Arkas Holding ve TURMEPA’nın sürdürdüğü denizi kirlilikten koruma çalışmaları nesli tehlike altında olan canlıların devamlılığında da etkili oluyor. Çeşme kıyı ve deniz alanları nesli koruma altında olan türlere ev sahipliği yaptıyor. Akdeniz Foklarının yaşam alanı olan Karaburun; Ada Martısı, Su Samuru ve Karakulak  gibi türleri de barındırıyor. Dünya nüfusu 600 olan Akdeniz Foklarının 100 bireyinin Türkiye’de yaşaması, Arkas TURMEPA II projesinin önemini daha da artırıyor.

Küresel ısının büyük bir kısmını absorve eden denizlerin atık sulardan korunması, deniz ekosisteminin mufaza edilmesinde de rol alıyor. Ayrıca, yapılan araştırmalar denizlerin ihtiyacımız olan oksijenin yüzde 50-70’ini ürettiğini gösteriyor. Bu, Arkas Turmepa II atık toplama teknesi ve benzer projelerin karadaki yaşamın devamlılığına da katkı sağladığını işaret ediyor.

Arkas TURMEPA II, 2022 sezonunda da Çeşme koylarını temiz tutmayı sürdürecek.