İklim Değişikliği ile Mücadeleye İngiliz Kraliyet Vakfı Desteği

İklim değişikliği ile mücadelede yeni bir dönemece giren dünya ülkelerinin, Paris İklim Anlaşması’ndan doğan yükümlülüklerini tamamlamak ve gelecek nesillere yaşanabilir bir dünya bırakmaları için daha çok çaba göstermeleri gerekiyor. Bu anlamda küresel ısınmanın 2 derecenin altında kalmasına yönelik verilen taahhütler ve eylem planları insanlığı topyekün ortak bir mücadeleye sevk ederken, sivil toplum örgütleri ve diğer girişimler de yeni projelerle sürece destek olmaya çalışıyor.

En prestijli çevre ödülü olarak nitelendirilen Earthshot Ödülleri de İngiliz Kraliyet Vakfı’nca dünyamızı korumak için yeni teknoloji ve fikirlerin geliştirilmesine teşvik amacıyla veriliyor.

İklim değişikliğinin önlenmesine karşı tüm dünyada farkındalık oluşturmak insanlığın ortak görevleri arasında yer alıyor. İddialı bir çevre programı olan ‘Earthshot Ödülü’ de çevreci faaliyetlerin teşviği ve bu yöndeki çalışmaların özendirilmesi misyonunu üstleniyor. Geçen sene duyurulan  Earthshot Ödülü, Cambridge Dükü ve Düşesi Kraliyet Vakfı’nın dağıttığı bir ödül ve dünyayı korumak için iklim kriziyle mücadeleye destek amacını taşıyor. Projenin ödül töreni geçtiğimiz ekim ayında Londra’da, Prens William ve eşi Kate Middleton’ın katılımıyla yapıldı. Bu yıl ilk kez verilen ödülün jürisi ünlüler, teknoloji uzmanları, hayırseverler ve çevrecilerden oluştu. Jüri, ödülün ilk sahipleri olarak beş ayrı proje sahibini seçti. Kazananlar, 1 milyon sterlinin de sahibi oldu.

Bu yılın ödül sahiplerini Prens William açıkladı. Ödülü kazananlardan ilki Hintli Takachar. Takachar, çiftliklerde bulunan traktörlere bağlanan küçük ölçekli, taşınabilir ve ucuz bir makine geliştirdi. Makine, mahsul kalıntılarını yakıt ve gübre gibi biyo-ürünlere dönüştürüyor. Böylece çiftçiler mahsul artıklarını yakmıyor ve emisyonlar yüzde 98 oranında azalıyor. Resiflerin yok olma tehlikesine karşı proje geliştiren ve resifleri karada yetiştirmeye başlayan Coral Vita da ödüle layık görülenler arasında yer aldı. Coral Vita, yetiştirdiği resifleri okyanuslara dikecek. Yerel vatandaşlara doğal ekosistemleri restore etmeleri için ödeme yapan bir projeye sahip bulunan Kosta Rika hükumeti de ödüle layık görüldü. Milano’da gıda israfının önlenmesine yönelik olarak gıda atık merkezlerinin kurulması da “Atıksız dünya” kategorisinde ödüle layık görüldü. Milano yönetimi, bu projeyle her merkezde 2030 yılına kadar atıkların yarıya indirilmesini planlıyor. Ödülün bir diğer kazananı ise AEM Elektrolizör teknolojisi oldu. Bu teknolojiyi Enapter üretti. AEM Elektrolizör teknolojisi, yenilenen elektriği emisyonsuz hidrojen gazına dönüştürüyor.

William ve eşi Kate’in hayır kurumu olan The Royal Foundation, Başkan John F. Kennedy’nin Amerikalıları aya gitmeye zorlayan ve ilham veren 1962 “Moonshot” konuşmasından esinlenerek geçen yıl Earthshot Ödülü’nü başlatmıştı. 2030 yılına kadar her yıl beş kazanana verilecek olan ödülün ikincisi önümüzdeki yıl ABD’de yapılacak.

Kaynaklar
AB TR Delegasyonu (2016), Geleceğe Dair Paris İklim Anlaşması,
https://www.avrupa.info.tr/sites/default/files/2016-08/brochure_4_v2.pdf
BBC (2021), Earthshot Prize: Costa Rica wins £1m from William’s Earthshot prize
https://www.bbc.com/news/uk-58948339
EN (2021), İngiliz Prensin 1 Milyon Sterlinlik Iklim ve Çevre Ödülü Kosta Rika Ve Milano Şehrine Verildi
https://tr.euronews.com/2021/10/18/ingiliz-prensin-1-milyon-sterlinlik-iklim-ve-cevre-odulu-kosta-rika-ve-milano-sehrine-veri
HT (2021), Çevre Dostu Tören
https://htkulup.haberturk.com/jet-set/haber/3225938-cevre-dostu-toren
Independent TR (2020), Prens William iklim kriziyle mücadaleye verilecek rekor miktarlı ödülü açıkladı
https://www.indyturk.com/node/111761/%C3%A7evre/prens-william-iklim-kriziyle-m%C3%BCcadaleye-verilecek-rekor-miktarl%C4%B1-%C3%B6d%C3%BCl%C3%BC-a%C3%A7%C4%B1klad%C4%B1
Londra Gazete (2021), Prens William çevre projeleri ödüllerini Londra’da verdi
https:/londragazete.com/ingiltere/235359/prens-william-cevre-projeleri-odullerini-londrada-verdi/