İstanbul Alışveriş Durakları Listesi / Sinan Hamamsarılar

Tüm kara günlere inat, insanların mutlu olup eğlenmek istedikleri, geçmişin kötülüklerine sünger çekip yeni hayallere yelken açtıkları zamanlardandır yeni yıl geceleri. O günün en güzel anları da herkesin aynı yemeği paylaştığı sofralarda yaşanır. Ben de Aralık 2021’e çok az bir süre kalmışken hem 2022’ye girerken hem de sonrasında işinize bir hayli yararlanabileceğinizi düşündüğüm bir alışveriş durakları listesi hazırlayayım istedim. Bu liste önerdiğim adreslerdeki lezzetlerle damaklarınız şenlenecek.

Önce o gece sofraları zenginleştirecek mezecilerden başlayalım…

Cibalikapı balıkçısı: İstanbul’un en özel restoranlarından biri olan Cibalikapı Balıkçısı’nın mezelerinin üzerine gerçekten yoktur. Saraylı’dan Girit ezmeye, kuru domatesli levrek lokmalarından Takuhi Tovmasyan tarifli topiğine, yılbaşı meze alışverişi için gözüm kapalı önereceğim iki adresten biri burası olacaktır.

Tuana Şarküteri, Kurtuluş: Patlıcan salatası, taraması ve topiği çok iyi! Ama bir sarma yapıyorlar ki, yanlışlıkla 30 tane yememeniz için hiçbir sebep görmüyorum.

Diğer iki başarılı mezeci alternatifiyse şöyle; Gourmet Garaj ve Nezih Market

Şimdilerde çok popüler olan deniz ürünü şarküterilerini de atlamayalım…

Tunç Balık, Beyoğlu: Kendi özel formülleriyle fümeledikleri somonlarının bir tadına bakanın artık başka somon alabilme ihtimalini düşük gördüğüm, füme palamutu da çok iyi olan, meraklısının likorinozuna düştüğü ve torik lakerdaları bir başka güzel olan Tunç balık tüm Türkiye’ye paket servis yapıyor. Tarama ve haşlanmış karides siparişlerini de atlamayın.

Deniz ürünü şarküteri alınca yanına turşu da fena gitmeyecektir. Buyurun İstanbul’dan turşucu önerilerine:

Petek Turşu, Beyoğlu: İstanbul’da vişne, erik, bamya ve badem turşuları için aklınızda olması gereken adreslerden. Bursa Gedelek’teki üretimhanede çıkan turşuların arasında Çubuk salatalık turşusu benim en sevdiklerimden.

Asri Turşucu, Cihangir

Özcanlar Turşu, Kadıköy

Soydan Turşu, Beşiktaş

Tarihi Pelit Turşu, Kurtuluş

Hacı Zafer Turşu, Alibeyköy: Her şeyin turşusunu kuran turşucu. Gitmişken yandaki tulumbacıya uğramadan etmeyin!

Bu arada masaya bir peynir tabağı da yapmak lazım…

Antre Gourmet: Anadolu’nun onlarca üreticisinden özenle toplanmış peynirler, emek kokan zeytinyağları, mevsimsel olmaları sebebiyle nadide olan yanık yoğurt gibi ürünler ve fazla… Antre Gourmet, İstanbul’da iyi yemek ve rafine mutfak algılarının öncelikli gereği olan kaliteli malzemenin bulunabileceği ender dükkanlardan. Yayınladıkları peynir kitapları meraklıları için çok özel bir yeni yıl hediyesi olabilir.

Barbaros Süt Ürünleri, Fatih: Yoğurt ve kaymak için önemli adreslerden

Lale Fidan Süt Ürünleri, Levent: İstanbul’da manda kaymağı için tek alışveriş yaptığım yer!

Peynirlerin ve mezelerin üzerine gezdirmelik zeytinyağı arayanlara…

Kürşat Tarım, Nişantaşı: Dededen yağcı olan Kürşat ailesinin kendi bahçelerinden toplayıp yine kendi tesislerinde sıktıkları zeytinlerle yaptıkları yağlarını tattıktan sonra o zeytinyağı üzerine algınız değişecek. Bu arada Kürşat yağları 2018 yılında Business Insider’ın mini belgeseline de konu oldular.

Et, şarküteri ürünleri için:

Nebyan Doğal: İstanbul’un en iyi online kasaplarından olan Nebyan Doğal’ın etleri Samsun ve Giresun’un yaylalarında, serbest gezen kuzu ve sığırlardan geliyor. Özellikle Karayaka Kuzusu yetiştiriciliği için çobanlarla kurdukları güven ilişkisi sayesinde belki de Türkiye’nin en özel kuzu etini müşterilerine verebiliyorlar. Kimileri onların kuzuları için “beton görmemiş” bile diyor. Çekmeköy, Kanyon, Kalamış dükkanları paket servis de yapıyor.

Onur Et Galerisi

Pak Ciğer, Kadıköy

Senin Ciğerci, Beyoğlu: Balık pazarının sonunda, Cumhuriyet meyhanesine gelmeden sağda kalan Senin, İstanbul’da az kalan kaliteli sakatatçılardan. Hele öğlenleri çıkan ve akşam saatlerine kalmayan tandır kelleleri yok mu? Oracıkta, tezgâh üstünde yiyesi geliyor insanın!

İdeal Salam (Kozmaoğlu)

Koşer İstanbul Kasabı, Ulus

İstanbul Butcher, Feneryolu

Cankurtaran Gıda

Ecevitler, Kadıköy

Eataly, Zincirlikuyu

Baharat

Ucuzcular Aktar, Eminönü

Ulaş Baharat, Kadıköy

Ya o akşama canı panettone ya da tatlı isteyen çıkarsa diye; fırınlar ve pastaneler…

Panettone aşkına; Beyaz Fırın, Kruvasan İstanbul, Padoka Bakery

İnci Pastanesi, Beyoğlu: Eski yerinde kapanıp Mis sokaktaki adresine taşındığını hala bilmeyen olduğundan buradan da duyuralım; İnci Pastanesi o nefis profiterolleriyle hala Beyoğlu’nda! En önemli özelliğini bilen az; profiterolün iç kremasıyla dışındaki çikolata sosu yapıyorlar.

Üstün Palmiye, Kurtuluş: Yeni yılın ilk sabahı kahvaltıda paskalya çöreği yemek ne keyifli olur!

Şekerleme, Çikolata, Tatlı, Dondurma

Mabel, Karaköy

Ali Muhittin Hacı Bekir, Beyoğlu

Bebek Badem Ezmesi

İsmail Şafak Dondurma, Büyük Çekmece

Damla Dondurma & Boza: Koyu kıvamlı bir bozanın mayhoş, şekerli mısır ya da tahıl içeceğinden öte olduğunu anlatabilen bir işletmedir Damla. Ve bir ürünün endüstriden değil de emektarının elinden çıkmasıyla nasıl da mükemmelleşebileceğine şahit olabileceğiniz yerdir. Sevdalısına şimdiden afiyet olsun. Yazın da uğrayıp dondurmalarını denemeyi unutmayın!

Diyar, Feneryolu: Avrupa yakası eşrafının pek de bilmediği, ama Bağdat caddesinde şöyle de olsa gezmişlerin bileceği Diyar, Anadolu yakasının baklava ve burma kadayıf için en özel adreslerinden.

Gecenin finalindeki Türk kahvesi keyfi için…

Nuri Toplar, Eminönü