Arkas Sanat Merkezi, Institut français İzmir iş birliğiyle “Arkas Koleksiyonu’nda Doğa, Bahçeler, Düşler” sergisine paralel hazırladığı etkinliklerle sanatseverlerin yanında olmaya devam ediyor. Arkas Sanat Merkezi, Institut français İzmir ile İzmir Ekonomi Üniversitesi Güzel Sanatlar ve Tasarım Fakültesi iş birliğinde başlatılan Doğa/Form/Süreçler başlıklı atölye serisinin ürünleri 14 Ekim’de sergilenmeye başladı. Fransız bahçe uzmanı Pascal Garbe’nin öncülüğündeki “21.yüzyıl için hangi bahçeler?” video gösterimi de 9 Kasım’da yapıldı.
Arkas Sanat Merkezi, Institut français İzmir ile İzmir Ekonomi Üniversitesi Güzel Sanatlar ve Tasarım Fakültesi iş birliğinde geçtiğimiz nisan ayında başlatılan Doğa/Form/Süreçler başlıklı atölye serisinin ürünleri sanatseverlerle buluştu. İş birliğine paralel olarak atölyelere katılan 20 katılımcının eserleri Institut français İzmir’de sergilenmeye başladı. Sergideki ürünlerde; Arkas Sanat Merkezi’ndeki “Doğa, Bahçeler, Düşler” sergisinde olduğu gibi doğanın sanatçılar ve tasarımcılar açısından ne kadar önemli ve daimi bir esin kaynağı oluşturduğu görülüyor. Doğa ile insan ilişkisine daha derin bir anlayış katması ve yeniden düşünülmesi gerekliliğinden yola çıkılarak oluşturulan ürünlerde; ipekböceği, mantar miselyum ve içinde çalışma yapılan bahçenin kendisi de dahil olmak üzere farklı biyolojik yaşam sistemlerine ilişkin spontane formlar görülüyor.
“Arkas Koleksiyonu’nda Doğa, Bahçeler, Düşler” sergisinden alınan ilhamla, formları manipüle ederek, biyolojik süreçlerin analizi ve bu biyolojik birimleri elle tutulur tasarım çıktılarına ve sanat eserlerine dönüştüren katılımcıların atölyelerde ortaya koyduğu sanat üretimleri, 13 Kasım’a kadar Institut français İzmir’de sergilendi.
“21.yüzyıl için hangi bahçeler?”
Arkas Sanat Merkezi’nde açılan “Doğa, Bahçeler, Düşler” sergisi kapsamında Institut français İzmir iş birliği ile gerçekleşen bir başka etkinlik ise “21.yüzyıl için hangi bahçeler?” filminin gösterimi olacak. 9 Kasım tarihinde Institut français İzmir’de gerçekleşen gösterim için Fransız bahçe uzmanı, peyzaj mimarı ve yazar Pascal Garbe; dünyanın önde gelen 7 bahçe uzmanına bahçelerin geleceğini tanımlamamıza yardımcı olacak, “21.yüzyıl için hangi bahçeler?” sorusunu yönlendirdi. Singapur’dan, Fransa’dan, Güney Afrika’dan, Malezya’dan ve İngiltere’den konferansa katılan uzmanlar, 21. Yüzyıl için hangi bahçeleri gördüklerini, hangi bahçeleri görmeyi umduklarını ve bu bahçeler sayesinde nasıl tekrar doğaya, temellere dönebileceğimizi anlattılar.
Tarih boyunca insan ve bahçe arasındaki ilişki, ülkelere göre değişen bahçe düzenlemeleri, zaman içerisinde insanoğlunun bahçelere olan ihtiyacının yanı sıra değişen iklim koşullarının etkisi gibi konuların değinildiği konuşmalara; Malezya’dan Inch Lim, Japonya’dan Fumiaki Takano, İngiltere’den Fergus Garrett, Güney Afrika’dan Leon Kluge, Fransa’dan Chantal Colleu-Dumond ve Louis Benech, Singapur’dan Felix Loh katıldı.
Dünyanın farklı bölgesinde yaşayan uzmanlar, birer sanata eserine benzettikleri bahçeler sayesinde, sadece çevrelerindeki topluluğu değil, dünyanın her yerinden geniş bir ziyaretçi kitlesini de kendilerine çekiyorlar. Gençleri eğitiyor, küresel ısınma konularına değiniyor ve çözümlerini araştırıyorlar. İnsanların değişen yaşam şartları ile birlikte nasıl doğadan uzaklaştıklarını, doğal olanı unutup “kendi dünyalarını (bahçelerini)” tasarladıklarını ama aslında olması gerekenin doğa ile tekrar bağlantı kurulup, diğer canlılara da yaşam alanı sağlayacak şekilde doğaya saygılı bahçeler yaratmak olduğunu belirtiyorlar. Konuşmacılar, daha az kimyasal ilaçlamanın yapıldığı, daha çok yerel bitkilerin kullanıldığı, biyoçeşitliliği destekleyen, nadir canlı türlerini barındıran ve besleyen, doğanın uyumuna bütünsel olarak katkıda bulunan bahçelerin çoğalmasını diliyorlar. Bu bahçelerin sayesinde insanların doğa ile yeniden kuracağı ilişkinin, etkisini çokça hissettiğimiz iklim krizinin çözülmesine önemli bir katkı sağlayacağına inanıyorlar.
Peyzaj mimarı olmasının yanı sıra bitkiler üzerine bir çok kitabın da yazarı olan ve uluslararası alanda tanınan Fransız bahçe uzmanı Pascal Garbe’nin öncülüğünde gerçekleşen belgesel 30 Ocak 2022 tarihine kadar Institut français İzmir’de video şeklinde gösterilmeye devam edilecek.
Buna ek olarak, 10-13 Kasım tarihleri arasında,“Arkas Koleksiyonu’nda Doğa, Bahçeler, Düşler” sergisi kapsamında, Institut français İzmir bahçelerin ve doğanın ön planda olduğu, Fransız sinemasından filmlik bir seçkiyi izleyicilerle buluşturdu. Tüm filmler Türkçe altyazılı olup, biletler Institut français İzmir gişesinde satışa sunuldu. www.ifturquie.org/izmir.
Pascal GARBE
Peyzaj Mimarı, Bahçe uzmanı, Yazar
Bahçecilik ve bitkiler, özellikle yenilebilir bitkiler konusunda uzman olan Pascal Garbe, bahçecilik dünyasıyla ilgili dünyanın en büyük etkinliklerine uzun yıllardır başkanlık etmektedir. Bitkiler ve bahçeler üzerine yirmiye yakın kitabın yazarı olan Garbe, 2011 yılında «Bahçeler ve Turizm» alanında Uluslararası Yılın Kişisi ödülünü almıştır. 2021 senesinde yenilebilir bitkiler ansiklopedisini yayınlayan Garbe, Fransa’da çalışmalarına devam etmektedir.
ARKAS SANAT MERKEZİ
Arkas Koleksiyonu’nda “Doğa, Bahçeler, Düşler” Sergisi
07 Eylül 2021- 30 Ocak 2022
Ziyaret günleri: Pazartesi hariç her gün, 10:00 – 18:00
Giriş ücretsizdir