Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’nca düzenlenen 12. Ulaştırma ve Haberleşme Şurası Atatürk Havalimanı’nda gerçekleşti. Şūranın, “Sürdürülebilir Lojistikte İnovasyon, Yeni Trendler ve Yeşil Lojistik Uygulamaları” başlıklı oturumuna katılan Arkas Lojistik Genel Müdürü Serhat Kurtuluş, karbon ayak izinin azaltılmasına yönelik yatırımlardan söz ederek, Arkas Lojistik’in karbon salınımını son 5 yılda yüzde 58 azaldığını söyledi.
Ana teması “Lojistik – Mobilite – Dijitalleşme” olarak belirlenen şūranın oturumları Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’nın Türkiye Ulaştırma Politikası vizyonu odağında belirlendi. Üç gün süren etkinliğin ikinci günündeki “Sürdürülebilir Lojistikte İnovasyon, Yeni Trendler ve Yeşil Lojistik Uygulamaları” oturumuna konuşmacı olarak katılan Arkas Lojistik Genel Müdürü Serhat Kurtuluş, Arkas Lojistik’in yeşil ve sürdürülebilir lojistiğe olan katkılarından ve gelecek planlarından bahsetti. Şirketin karbon nötr ve temiz lojistik alanındaki vizyonunu, bugüne kadar yapılan çalışmalar sayesinde karbon salınımının nasıl azaltıldığını istatistiklerle anlatan Kurtuluş, Arkas Lojistik’in yaptığı yatırımlar aracılığıyla yeşil ve temiz lojistiği adım adım uygulamaya koyduğunu söyledi. Kurtuluş, Türkiye’nin lojistik altyapısı ve stratejik konumu sayesinde karbon ayak izini düşürmek isteyen Avrupalı firmalar arasında gelecekte önemli rekabet avantajına sahip olacağını ifade etti.
Serhat Kurtuluş, Arkas Lojistik’in kara yolu ayağında Euro 6 standartlarıyla uyumlu çekici yatırımları yaptığını, bu sayede son 5 yılda kara yolunda kat edilen kilometrenin toplamda yüzde 22 artmasına rağmen karbon salınımının yüzde 58 azaldığını dile getirdi.
Arkas Lojistik Genel Müdürü Serhat Kurtuluş, “Multimodal taşımalarda deniz yolu ve akabinde demir yolu taşıması karbon ayak izi için en optimum çözümü sağlıyor. Sn. Lucien Arcas’ın öncülüğünde yirmi yıl önce başlatılan Anadolu Lojistik projemiz kapsamında bugüne kadar 700’ü aşkın vagon satın aldık. Türkiye’nin farklı noktalarındaki demir yolu konteyner terminallerimizle ihracat yükünü limanlara gönderiyor, ithalat yükünü ise demir yoluyla ithalatçılarımıza dağıtmaya devam ediyoruz. Yaptığımız hesaplamalarda Türkiye’den Almanya’ya deniz yolunu ve demir yolunu içeren örnek bir multimodal taşımada, Çin’den aynı modlarla yapılan taşımaya kıyasla yüzde 67 daha az karbon salınıyor. Bu istatistik, Avrupa Yeşil Mutabakatı’na uymak için karbon ayak izini düşürmek isteyen firmaların stratejik konumu gereği Türkiye’yi daha sık tercih etmesi demek. Kısacası ülkemiz, lojistik altyapısı ve coğrafi konumunun getirdiği avantajla gelecekte sürdürülebilir ve yeşil lojistiği satış argümanı olarak kullanabilecek” dedi.