Japonya’da Baharın Büyüsü: Sakura Zensen

Günümüzde kalite, sanayi, sanat ve eğitim alanlarındaki başarısı ile öne çıkan Japonya, geleneksel değerleri ile de dikkatleri üzerine topluyor. İlkbaharda kiraz ağaçlarının çiçek açtığı “Sakura Zensen” döneminde ise adeta görsel bir şölen yaşanıyor. Samuray kültüründe yaşam döngüsünü simgeleyen bu döneme, Japonya’da ayrı bir değer veriliyor. Hatta Japon halkı bazı önemli kararlarını kiraz ağaçlarının çiçek açtığı bu periyodik zamana göre belirliyor. Ülkenin büyük şehirleri de Sakura Zensen’de turistlerle dolup taşıyor.

Tokyo, Kyoto ve Osaka gibi şehirleriyle tanınan ve 6.852 adadan oluşan bir takımada ülkesi konumundaki Japonya; doğaya olan büyük saygının küçük dokunuşlarla ifade edildiği bahçeleri, minimalizmin sınırlarının zorlandığı evleri, geleneklerle bütünleştirilen giysileri, ve mutfak lezzetleriyle ilgi odağı olmayı her daim hak eden bir coğrafyada bulunuyor. Günümüzde bilim ve teknoloji başta olmak üzere pek çok konuda kendini gösteren Japonya, üzerinde bulunduğu toprakların volkanik yapısına rağmen şehirleşme konusunda da dikkati çekiyor.

Ömrün Kısalığı ve Yeniden Doğuş

Geleneksel ve modern mimarinin başarıyla harmanlandığı Japonya kentlerinin ilkbaharda çehresini değiştiren doğal güzellikler hayranlık uyandırıyor. Kültürel ve simgesel bazı anlamlar yüklenen sakuralar ise bu açıdan başı çekiyor. Japonca “kiraz ağacı” anlamına gelen ve aslında meyve vermeyen sakuralar, Japon kültüründe önemli bir yere sahip. Açtıklarında, mordan uçuk pembe ve beyaza kadar değişen renkleriyle büyülü bir atmosfer oluşturan sakuralar, Japon kültüründe yeniden doğuşun ve ölümsüzlüğün simgesi olarak görülüyor.  Ağır ağır açan çiçeklerinin solup renklerini kaybetmeden hızla döküldüğü bahar aylarında park ve sokakları renklendiren sakuralar, Samuray felsefesinde ölümün her an mümkün olduğu gerçeğini imgeliyor. Japon inanışlarına göre, ülkelerini korumak için intihar görevini tamamlayan kahraman savaşçıların bir sonraki hayatlarında kiraz çiçeği olarak reenkarne olduğuna inanılıyor. Aynı zamanda mükemmel güzelliğin de sembolü olan bu çiçekler, yaşam döngüsünü ifade ediyor.

Hayatın gelip geçiciliğine atıfta bulunan sakuraların kısa ömrü, Japonya’da büyük bir coşkuyla kutlanıyor. Kiraz çiçeklerinin açtığı “Sakura Zensen” dönemi, tüm halkın katıldığı heyecan dolu bir bayram olmanın ötesinde, Japon halkının hayatını düzenlemesi açısından da önemli. Evlilik, düğün gibi birçok kutlama ve tören, özellikle çiçeklerin açış gününe göre belirleniyor. Mart ayında başlayıp, mayısın sonlarına kadar süren bahar, Japonlar için “hana-mi”, yani “çiçek seyri” anlamına geliyor. Japon halkı bu tarihlerde çiçekleri seyretmek için parklara, bahçelere, tapınaklara akın ediyor.

Okyanus ikliminin hüküm sürdüğü Japonya’da, sakuraların çiçeklenme zamanı bölgeden bölgeye değişiklik gösteriyor. Çiçeklerin açma zamanı, iklime paralel olarak güneyden kuzeye doğru ilerliyor. Sakuralar öncelikle ülkenin güneyinde, Kyoto ve Tokyo’da nisan ayı başında çiçekleniyor. Kuzeydeki çiçeklenme ise mayıs ayını bulabiliyor. Bu görsel şölen, yalnızca Japon halkını değil, dünyanın dört bir köşesinden sayısız turisti de sakura bahçelerine topluyor.

Eklektik Başkent Tokyo

Japonya’nın eklektik başkenti Tokyo’da sakuraları izlemek için gidebilecek pek çok park bulunuyor. Bunlardan en kalabalık ve popüler olanı, binden fazla kiraz ağacına sahip olan Ueno Park. Ağaçların gece ışıklandırılması nedeniyle bu park oldukça ilgi görüyor. Meiji döneminden (1868-1912) bu yana sakura izleme noktası olarak kullanılan ve 1949’da ulusal park ilân edilen Shinjuku Gyoen Bahçesi de Tokyo’nun öne çıkan parkları arasında yer alıyor.

Yaz Aylarının Gözdesi Osaka

Japonya’nın bir diğer büyük kenti Osaka’ysa Japon mimarisinin en güzel örneklerinden biri olan Osaka Kalesi’ne ev sahipliği yapıyor ve özellikle bu bölgede yaz başına kadar çiçek vermeye devam eden Sakura ağaçlarını görmek isteyen turistlerle dolup taşıyor. Osaka Belediyesi’nin sadece Sakura Zensen döneminde halka açtığı bir de özel alan bulunuyor; Osaka Tren Istasyonu’nun Tenmabashi bölgesinden Sakura-bashi bölgesine uzanan 560 metrelik bu bölümü, her yıl sakura büyüsüne kapılanları ağırlıyor.