Tarihe Geçen Kadın Astronot: Christina Koch

Sputnik 1 isimli uydunun 1950’li yıllarda uzaya başarıyla gönderilmesinin ardından başlayan uzay çağı, gelişmiş ülkelerin bu alanda devasa yatırım yapmalarına ve insanlık adına pek çok yeniliğin başlamasına da sebep oldu. Yuri Gagarin’in 12 Nisan 1961’de Vostok uzay aracı ile Dünya yörüngesinde turlaması uzayla ilgili çalışmalara ise daha farklı bir boyut kazandırdı. Günümüzde bu çalışmaların bir sonucu olarak astronotlar Uluslararası Uzay İstasyonu’nda uzunca bir süre kalabiliyorlar. Son olarak NASA astronotu Christina Koch bir kadının tek seferde gerçekleştirdiği en uzun uzay uçuşuyla tarihe adını yazdıranlar arasında yerini aldı.

Soyuz Mekiği ile 14 Mart 2019’da Uluslararası Uzay İstasyonu’na (ISS) giderek Keşif 59 seferine katılan Amerikalı Astronot  Christina Koch, Uluslararası Uzay İstasyonu’nda 328 gün kalarak yeni bir rekora imza attı. Böylece 41 yaşındaki Koch, tek seferde uzayda en fazla kalan kadın astronot unvanını kazandı. Koch, uzay görevi boyunca yörüngede 5.248 kez tur attı. Toplamda ise 223 milyon kilometre yolculuk yaptı.

“İlham Kaynağı Olmayı Umuyorum”

Koch’un yörüngede yaptığı yolculuk Dünya’dan Ay’a toplam 291 kez gidilmesi ve geri dönülmesiyle kat edilebilecek bir mesafe olarak değerlendiriliyor. Christina Koch, inişinden önce Uluslararası Uzay İstasyonu’yla kurulan bağlantıda ise gazetecilere gelecek kuşaklara ilham kaynağı olmayı umduğunu söyledi. Koch şöyle konuştu:

“Sizi korkutan şeyi yapın. Merakınızı ne uyandırıyor ve neyden güdüleniyorsunuz? Bunları herkes düşünmeli. Bu şeyler biraz korkutucu olabilir ancak genellikle ilgilendiğiniz anlamına gelir. Ulaşılabileceğini düşündüğünüz şey, hemen dışarıdaysa ve ona ulaşırsanız mükafatını birden fazla şekilde alırsınız. Bu kişisel açıdan sizi de tatmin edebilir ve genellikle dünyaya mümkün olan en büyük şeylerden birini verdiğiniz anlamına gelir.”

Kadınların Uzaydaki Başarıları

Amerikalı astronot Peggy Whitson da Uluslararası Uzay İstasyonu’nda 289 gün kaldıktan sonra Dünya’ya dönmüştü. Şu ana kadar 14 kadın astronot uzay yürüyüşü gerçekleştirdi. Rus kozmonot Svetlana Savitskaya, 1984 yılında Salyut 7 uzay istasyonunun dışına çıkarak uzay yürüyüşü yapan ilk kadın oldu. Amerikalı astronotlar Christina Koch ve Jessica Meir de ekim ayında, sadece kadınlardan oluşan uzay yürüyüşü görevini gerçekleştiren ilk astronotlar olarak 2019’da tarihe geçtiler. İkili, ISS’nin dışında bozulan bir güç panelini tamir etmişlerdi.

Uzay çalışmalarında kadınların başarılarının önümüzdeki yıllarda daha da artacağı gözleniyor.

Kaynaklar
BOZKURT İbrahim, ERCAN Metin Kamil (2016), Kamusal Bir Sektör Olarak Uzay Sektörü ve Uzay Sektörüne Yönelik Yatırımların Değerlemesi, International Review Of Economics Management, Volume 4, Number 3, 2.
BBC (2020), Christina Koch: Uluslararası Uzay İstasyonu’nda 328 Gün Kalan ve Dünya’ya Rekorla Dönen Amerikalı Kadın Astronot
ERDEM Tolga (2018), Uluslararası İlişkilerde Yeni Perspektif: Astropolitiğe Giriş, Trakya Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, Cilt 20, Sayı 1, 431.
GRIFFIN Andrew (2019), Uzayda En Uzun Süre Kalan Kadın: Astronot Christina Koch Yeni Rekorun Sahibi Oldu, Indipendent https://www.independentturkish.com/node/110371/uzayda-en-uzun-s%C3%BCre-kalan-kad%C4%B1n-astronot-christina-koch-yeni-rekorun-sahibi-oldu
VEDDA James A. (2014), Uzay Çağı’nın Temelleri, Mühendis ve Makina, Cilt:55, Sayı:656, 25.
FREEMAN David (2019), NASA Astronaut Christina Koch Aims For Record-Setting Space Mission
https://www.nbcnews.com/mach/science/nasa-announces-record-setting-mission-astronaut-christina-koch-ncna995431
Milliyet (2020), Kadın Astronot Christina Koch, Dünyaya Rekorla Döndü!
https://www.milliyet.com.tr/galeri/kadin-astronot-christina-koch-dunyaya-rekorla-dondu-6139202/2