“Tabuları Yıkarak Kadınların da Zorlu Sektörlerde Var Olabileceğini Gösterdik”

Arkas Holding Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı ve Lojistik Grubu İcra Kurulu Başkanı Diane Arcas Göçmez, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü için denizcilik sektöründe faaliyet gösteren kadınları bir araya getiren ‘Denizin İncileri’ etkinliğinde konuştu. Arcas Göçmez, “Arkas Holding beyaz yakalı çalışanlarımızın içinde kadın çalışan oranımızın yüzde 41 ve 2019 yılında kadın istihdam/işe alım oranımızın yüzde 61 gibi çok iddialı, örnek olabilecek bir düzeyde olmasından gurur duyuyoruz. Biz kadınlar tabuları ve ön yargıları yıkarak zorlu sektörlerde de var olabileceğimizi gösterdik” dedi.

8 Mart Dünya Kadınlar Günü için Deniz Ticaret Odası İzmir Şubesi ile Dokuz Eylül Üniversitesi Denizcilik Fakültesi Mezunları Derneği (DEFMED) tarafından düzenlenen ‘Denizin İncileri’ etkinliği, aralarında kaptanlar ve denizcilik sektörü yönetici ve çalışanlarının da bulunduğu çok sayıda kadını buluşturdu.

“Sektörü Kadınlar İçin Tercih Edilir Kılmak Hepimizin Sorumluluğu”

Etkinlikte “Deniz ve Kadın” konulu panelde konuşan Arkas Holding Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı ve Lojistik Grubu İcra Kurulu Başkanı Diane Arcas Göçmez, “IMO verilerine göre dünyada 1.2 milyon denizcinin sadece yüzde 2’si kadın. Denizcilik sektörüne nitelikli eleman kazandırmanın yanında uygun alanlarında cinsiyet eşitliği sağlamak, sektörü kadınlar için de tercih edilme noktasına getirmek hepimizin sorumluluğu” diye konuştu.

“2019 Yılında Kadın İstihdam Oranımız Yüzde 61”

Arkas Holding kadın istihdam oranları hakkında da çarpıcı bilgiler veren Arcas Göçmez, “Filomuzda toplam 50 kadın çalışıyor. Bu rakam deniz ticaret filolarında en çok kadın çalışanın bizde olduğunu gösteriyor. Arkas Holding beyaz yakalı çalışanlarımızın içinde kadın çalışan oranımız yüzde 41 ve 2019 yılında kadın istihdam oranımız yüzde 61. Türkiye ortalamasının oldukça üzerinde bir tablo sunuyoruz. Sadece yönetim kadrosunda değil, şirket genelinde bu politikamızı özenle sürdürerek Türkiye’de denizcilik alanında en fazla kadın staj başvurusu alan ve en fazla kadın stajyer kabul eden şirket olmaya devam ediyoruz. Biz en başından itibaren kadınların bu sektörde başarılı olacağına inandık ve zaman içinde başarılarına tanıklık ettik” dedi.

“Kadınlar Zekaları ve Pratik Yaklaşımlarıyla En Ağır İşlerin Altından Kalkıyor”

Denizcilik gibi erkek egemen bir sektörde en fazla kadın çalışana sahip olan şirket olmaktan gurur duyduklarını belirten Arcas Göçmez, “Geçmiş 18 sene bize gösterdi ki kadın çalışanlar; kendilerini ispat için çok hırslı, çalışkan ve öğrenmeye çok istekliler. En ağır işlerin bile altından zeka ve pratik yaklaşımlarıyla kolaylıkla kalkıyorlar” dedi.

Kadın İstihdamına Katkı Projelerle Geliyor

Arcas Göçmez, denizcilikte ve lojistikte kadınlara yönelik projelere imza attıklarını belirterek her iki sektöre de kadınların yoğun ilgi gösterdiğini kaydetti. Kadınlar için sadece istihdam yaratmak değil, aynı zamanda kariyerlerinde yükselmelerine de imkân sağlamak, eğitimden başlayarak yön vermek gerekiyor. Bu anlamda üniversite-özel sektör iş birliğini önemsiyoruz. Bu nedenle Arkas bünyesinde bir çok proje üzerinde çalıştıklarını belirten Arkas Göçmez, sözlerini şöyle sürdürdü: “2007 yılında, Dokuz Eylül Üniversitesi Denizcilik Fakültesi’ne bağlı Arkas Uygulama Merkezi’nin hem binasını hem de iç donanımını yaptık. 2015 yılında sektöre gençleri kazandırmak amacıyla başladığımız “Denizci Mühendis Projesi” ile denizcilik fakültesinden mezun olmayan makine mühendisi gençlerimizin gerekli yeterlilik eğitimi ve açık deniz stajı olanağı sağlayarak denizcilik sektörüne kazandırılmalarını hedefledik. Bu projeden toplam 46 mühendis faydalandı. Bugüne dek toplam 261 stajyerimiz oldu ve gemilerimizde görevlendirildi. Bu stajyerlerimizden 33’ü kadın. DEÜ Denizcilik Fakültesi ile iş birliğimiz sonucunda stajyer olarak başlayıp filomuzda devam eden tam 84 gemicimiz var. Yine ortaklaşa hayata geçirdiğimiz simülasyon projesi ile Arkas Simülasyon Eğitim Merkezi (ARSEM), kaptanlara çeşitli acil durumlara karşı, sanal bir ortamda tecrübe kazandırıyor. 2015 yılından bu yana gemilerimizde bir kaza yaşamamış olmamız ortak başarımızın bir göstergesi.”

Diane Arcas Göçmez, Arkas Lojistik olarak da üniversitelerin Kariyer Günleri’ne de katılarak gençlere staj imkanları sunmaya devam ettiklerini söyledi. Aynı zamanda hayata geçirdikleri Genç Yetenek Programı kapsamında üniversiteden yeni mezun yetenekli gençleri seçerek bir yıl süre ile mesleki, teknik ve kişisel gelişim eğitimlerden geçirerek, yeteneklerine en uygun alanlarda görevlendirdiklerini belirten Arcas Göçmez, program sonunda başarılı olan gençlerin Arkas Lojistik yönetici adayları olarak ilgili departmanlarda görev aldıklarını belirtti. Bu yılın başında oluşturulan Gençlik Kurulu hakkında da bilgi veren Arcas Göçmez, genç kuşağın dinamizmi ve bakış açısı ile tüm paydaşların yararına olacak projeler üreterek gençlerin ve genç bakış açısının yönetimde temsil edilmesini sağladıklarını söyledi.

Aynı zamanda Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı liderliğinde ve Dünya Ekonomi Forumu iş birliği ile yürütülen İş’te Eşitlik Platformu’nu takip ettiklerini ve İş’te Eşitlik Bildirgesi’ne imza atarak bu ilkelerin yaygınlaştırılmasına katkı sağlamayı hedeflediklerini aktaran Arcas Göçmez, “Arkas Holding, Birleşmiş Milletler Küresel İlkeler Sözleşmesi (UN Global Compact) ile Birleşmiş Milletler Toplumsal Cinsiyet Eşitliği ve Kadınların Güçlendirilmesi Birimi’nin (UN Women) iş birliğiyle 2010 yılında oluşturulan Kadının Güçlenmesi Prensipleri’ne ( Women’s Empowerment Principles/WEPs) imza atan Türkiye’deki 45 kuruluştan biridir. Praesta(Leaders in Executive Coaching) ve Forbes Türkiye iş birliğiyle yürütülen “Yönetim Kurullarında Daha Çok Kadın için Şirketlerarası Mentorluk Program”ına hem mentor hem menti olarak katılımla destek oluyoruz” diye konuştu.

Panelde konuşan Baltık ve Uluslararası Denizcilik Konseyi (BİMCO) Başkanı ve Deniz Ticaret Odası Başkan Yardımcısı Şadan Kaptanoğlu ise, “Yönetimdeki kadınlar toplumu ileri taşıyor. STK, iş dünyası, hükümetler kadınların istihdama etkin katılımı için adımlar atıyor. Cinsiyet eşitliği kavramını rakamlardan ibaret görmemeliyiz ve bu rakamlara yeni boyut kazandırmalıyız. Bir değişimin başladığını hep beraber görüyoruz. Kadınlar denizcilik sektöründe varlar ve çok başarılılar ancak görünür değiller” ifadesini kullandı.

DTO İzmir Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Yusuf Öztürk, Türkiye’nin geleceğinin kadınların elinde olduğunu söyleyerek Mustafa Kemal Atatürk’ün “Dünyada her şey kadının eseridir” sözünü hatırlattı. Denizciliğin özellikle ağır ve çetin mücadele gerektiren bir iş kolu olduğunu kaydeden AK Parti İzmir Milletvekili Ceyda Bölünmez Çankırı da bu işin erkek mesleği gibi görünse de kadın farkındalığının artırılması vizyonuyla tecrübelerini paylaşan kadın denizcilerin bulunduğunu ve onlara minnettar olduğunu vurguladı. Çankırı, “Kadına seçme ve seçilme hakkını bize tanıyan Atatürk’e şükranlarımızı bildiriyoruz. Çoğu ülkeden önce bu hakkımızı kullandık. Kendimizi ötekileştirmeden ortaya çıkmalıyız. Anneler olarak, kız çocuklarımızın okumasına sahip çıkıp, rol modelleri olmalıyız” şeklinde sözlerini tamamladı.