One World Together At Home, 18 Nisan 2020

 Global Citizen ve Dünya Sağlık Örgütü tarafından başlatılan ünlü isimlerin ev performanslarını içeren konser serisi At Home Together’ın küreselleşmiş hali olan etkinlik, One World Together At Home, corona virüs salgınında dayanışmayı artırmak, sağlık çalışanlarını onurlandırmak ve insanları salgın karşısında bilinçlendirmek için 18 Nisan’da birçok ismi bir araya getiriyor.

Jimmy Kimmel, Jimmy Fallon ve Stephen Colbert’in sunuculuğunu yapacağı programa, performanslarıyla Paul McCartney, Lady Gaga, Elton John, Stevie Wonder, Keith Urban, Andrea Bocelli, Idris Elba, David Beckham, Billie Eilish, Eddie Vedder, Alanis Morissette, Chris Martin gibi çok sayıda yıldız isim katılıyor.

ABD’nin en büyük tv kanallarından ABC, NBC, CBS’de ve 180 aşkın ülkedeki çeşitli TV kanallarında yayınlanacak olan etkinlik, Alibaba, Amazon Prime Video, Apple, Facebook, Instagram, LiveXLive, Tencent, Tencent Music Entertainment Group, Tidal, TuneIn, Twitch, Twitter, Yahoo ve YouTube gibi dijital mecralar ve internet üzerinden de yayınlanacak.

Andrew Lloyd Webber’in Müzikalleri

Efsanevi İngiliz besteci Sir Andrew Lloyd Webber, Broadway’in Covid-19 salgınından dolayı tüm prodüksiyonların geçici olarak kapattığı dönemde, müzikal tiyatroseverleri Youtube’da her Cuma farklı bir Lloyd Webber müzikaline davet ediyor. Her cuma günü bir müzikal, bu projeye adanmış yeni bir YouTube kanalı olan “Shows Must Go On!” da yayınlanıyor ve 48 saat boyunca ücretsiz olarak görüntülenebiliyor. İlk olarak, “Joseph” ve “Amazing Technicolor Dreamcoat! “ müzikallerini yayınlayan kanal, geri kalan haftalardaki müzikal programını önümüzdeki günlerde açıklamayı planlıyor.

Berlin Filarmoni Orkestrası

Berlin Filarmoni Orkestrası, salgın nedeniyle iptal edilen konserlerini internet üzerinden canlı yayınlıyor. Sanatseverler 30 gün boyunca orkestranın internet sitesinden ücretsiz olarak geçmiş yıllara ait konserleri izleyebiliyor, dijital konser salonundan canlı konserleri takip edebiliyor. Basit bir üyelik sistemi ve “BERLINPHIL koduyla giriş yaptıktan sonra bütün konserler ve arşivde bulunan tüm kayıtlar izleyicilerin erişimine açılıyor.

Louvre Müzesi

Sanal olarak gezilebilecek en iyi müzeler arasında ilk sıralarda yer alan, Dan Brown’ın romanına konu olan ünlü Cam Piramiti ve Leonarda Da Vinci’nin ünlü Mona Lisa eseri ile

Louvre Müzesi, bugünlerde dünyadaki pek çok müze ve sanat merkezi gibi kapılarını ziyaretçilere kapalı tutuyor. Açık döneminde önünde kuyrukların eksik olmadığı müzeyi sanatseverler, şu anda sanal tur sayesinde 360 derecelik görüş açısı ile online olarak deneyimleyebiliyor.

Amsterdam Uluslararası Belgesel Film Festivali Seçkisi

1988 yılından beri her yıl Hollanda’nın başkenti Amsterdam’da düzenlenen dünyanın en büyük belgesel festivali olan Amsterdam Uluslararası Belgesel Film Festivali, 300 belgesel yapımı www.idfa.nl adresinden ücretsiz olarak online erişime açtı. Erişime açılan filmler arasında Jüri Özel Ödülü’ne layık görülen 2015 yapımı Ukrainian Sheriffs de yer alırken Orhan Eskiköy ve Özgür Doğan’ın yönetmenliğindeki “İki Dil Bir Bavul’ ile Kazım Öz’ün yönettiği belgesel film “Son Mevsim: Şavaklar – Demsala Dawi: Sewaxan” Türk yapımı belgeseller olarak dikkat çekiyor.

Marvel Kütüphanesi

Marvel​’ın resmi dijital yayın abonelik hizmeti olan Marvel Unlimited, evde izolasyon sürecini geçirenler için kütüphanesini online olarak okurseverlerin hizmetine açtı. Aralarında Avengers, Spider-Man, Black Widow ve Captain America’nın da yer aldığı birçok ikonik kahramanın öyküleri 4 Mayıs tarihine kadar ücretsiz olarak Ios ve Android cihazlara indirilebilecek.

Smithsonian Ulusal Doğa Tarihi Müzesi

Corona virüs salgını nedeniyle evden çıkamayan çocuklar için online müzeler en iyi aktiviteler arasında yer alıyor. Washington’da bulunan doğa tarih müzesi Smithsonian Ulusal Doğa Tarih Müzesi; bitkiler, hayvanlar, fosiller, mineraller, kayaçlar, meteorlar olmak üzere toplam 126 milyon örnek içeriyor. Ay kayalar; Umut Elması; Tyrannosaurus rex’in fosilleşmiş iskeleti; M.Ö. 1200 yıllarına kadar uzanan eski mumyalar ile müze karantina dönemindeki çocuklar için harika bir seçenek.

Akbank Sanat, Evin Caz Hali

30. Akbank Caz Festivalisosyal medya kanallarında sanatseverlerle buluşuyor. Konserler her cuma akşamı Akbank Sanat Instagram hesabından canlı izlenebiliyor. Konserler serisinde 17 Nisan’da caz sanatçıları Ece Göksu & Can Çankaya, 24 Nisan’da caz saksafon sanatçısı Serhan Erkol performans sergileyecek.

Borusan İstanbul Filarmoni Orkestrası, Sascha Goetzel 10. Yıl Konseri

Küresel salgın nedeniyle konserlerini erteleyen Borusan İstanbul Filarmoni Orkestrası, orkestranın sanat yönetmeni ve sürekli şefi Sascha Goetzel’le birlikteliğinin 10.yılını kutladıkları konserin kaydını online erişime açtı. Sanatseverler, ayrıca Borusan İstanbul Filarmoni Orkestrası (BİFO) ile Barış İçin Müzik Orkestrası’nın (BİMO) birlikte gerçekleştirdiği “Barış İçin Müzik” konser dizisinin ilk bölümüne de erişim sağlayabilecekler.

Arkas Sanat Merkezi, Sanal Müze

Arkas Sanat Merkezi sanatseverleri, açıldığı 2011 yılından bu yana ev sahipliği yaptığı sergileri görmeye davet ediyor. Ziyaretçilerin 3 boyutlu sanal gerçeklik farkıyla gezebileceği  “Arkas Koleksiyonu’nda Post Empresyonizm”, “Batılının Fırçasından Ege’nin Bu Yakası”, “Sessizliğin Yankısı”, “O, Bir Yıldızdı”, ““Asker Ressamlar”, “18. Ve 19. Yüzyıllarda İzmir; Batılı Bir Bakış”, “Gallé Daum Lalique… Camın Şairleri”, “Hoca Ali Rıza”, “Arkas Koleksiyonu’nda Osmanlı Halı Sanatı”, “İzmir: Yarınlara Bir Miras”, “Antik Anadolu’nun Tanıkları”, “Üç Denizin Arasında Osmanlı ve Fransız Boğaz Haritaları”, “Anadolu Seyahatleri”, “Arkas Koleksiyonu’nda Işığın Ustaları”, “Victor Vasarely”, “Arkas Koleksiyonu’ndan Su Manzaraları”, “Renk Işık Titreşim”,  “1001 Gece”, “Arkas Koleksiyonu’nda Post-Empresyonizm”, ve ziyaretçi rekoru kıran “Pıcasso: Gösteri Sanatı” sergileri Arkas Sanat Merkezi internet sitesinde ziyaretçilerini bekliyor.

Arkas Trio

Türkiye’nin ilk kurumsal triosu Arkas Trio, müziğin iyileştirici etkisine inanarak sosyal medya aracılığı ile sanatseverlere sesleniyor. Keman solist sanatçısı Tuncay Yılmaz, piyano solist sanatçısı Emre Elivar ve Alman çello solisti Gustav Rivinius’tan oluşan Arkas Trio’nun geçmiş konserlerine ait kesitler ve sanatçıların evde gerçekleştirdiği kısa performanslar Arkas Trio’nun Instagram hesabından izlenebiliyor.

İstanbul Kültür Sanat Vakfı, “Leyla Gencer: La Diva Turca” Belgeseli

20. yüzyılın en önemli opera sanatçıları arasında gösterilen operanın mabedi La Scala Tiyatrosu’nun primadonnası olan Leyla Gencer, İstanbul Kültür Sanat Vakfı’nın yapımcılığını üstlendiği Leyla Gencer: La Diva Turca belgeseli ile anılıyor. Çekimleri 2018 boyunca Milano, Roma, Napoli ve İstanbul’da gerçekleşen, sanatçı ile tanışma ve çalışma fırsatı bulmuş kişilerle yapılan söyleşileri içeren belgesel, İKSV’nin Youtube kanalı üzerinden sunuluyor.

Pasaj Müzik, Şekspir Müzikali

Doğumundan itibaren bir erkeğin geçirdiği yedi ayrı bölümü anlatan Shakespeare’in sonelerinden ve oyunlarından bölümlerle oluşturulan Şekspir Müzikali, Pasaj Müzik’in Youtube kanalı ile izleyicilerle buluşuyor. Tolga Çebi’nin müzikleri, Haluk Bilginer’in başarılı performansı ve Kemal Aydoğan yönetmenliğindeki müzikal, karantina günlerinde 2 saatlik bir müzik şöleni yaratıyor.